14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAurescu, la reuniunea miniștrilor de externe

Aurescu, la reuniunea miniștrilor de externe

Potrivit unui comunicat al MAE, evenimentul, care are ca temă “Asia şi Europa – împreună pentru un multilateralism eficient”, va reuni miniştri de externe şi înalţi reprezentanţi din peste 50 de ţări europene şi asiatice, alături de UE – reprezentat de Serviciul European de Acţiune Externă – şi de Secretariatul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (Association of Southeast Asian Nations/ASEAN). Evenimentul va fi prezidat de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate al UE, Josep Borrell.

Acesta este ultimul eveniment din seria de reuniuni ministeriale ASEM care au avut loc în cursul anului 2019, la care România a fost contribuitor activ, inclusiv prin găzduirea la Bucureşti, în perioada 15-16 mai, a reuniunii miniştrilor educaţiei ASEM, pe durata exercitării Preşedinţiei române a Consiliului UE, se mai arată în comunicat.

Dialogul miniştrilor de externe va viza modalităţile de promovare a multilateralismului eficient şi gestionarea provocărilor comune ale celor două continente, precum schimbările climatice, terorismul, securitatea cibernetică şi securitatea maritimă. O atenţie specială va fi acordată temei conectivităţii, ca o invitaţie la solidaritate şi cooperare.

Cu prilejul participării la reuniune, ministrul Bogdan Aurescu va reafirma obiectivele-cheie ale României referitoare la abordarea unitară a provocărilor globale de securitate, economice şi interumane, şi va reconfirma angajamentul României faţă de dialogul şi colaborarea cu ţările cu poziţii similare. Nu în ultimul rând, va sublinia obiectivul comun al statelor ASEM privind combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice.

În marja evenimentului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologi, se mai menţionează în comunicat.

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...
Ultima oră
Pe aceeași temă