10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCNSAS vrea să preia arhiva SIPA

CNSAS vrea să preia arhiva SIPA

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis marţi să solicite o întâlnire a conducerii consiliului cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei “în scopul preluării dosarelor/documentelor din fondul SIPA referitoare la relaţia dintre judecători, procurori şi fosta Securitate”, transmite CNSAS într-un comunicat de presă, preluat de Mediafax.

De asemenea, CNSAS a cerut o întâlnire similară “la nivel înalt” între consiliul şi SRI “în vederea predării integrale a fondurilor de arhivă şi realizării unei situaţii cu judecătorii şi procurorii din evidenţele create de fosta Securitate”, mai transmite instituţia.

Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS “va realiza un studiu referitor la relaţia judecători – procurori – organele fostei Securităţi până în 1989, în completarea volumului cercetătorului CNSAS Iuliu Crăcană, „Dreptul în slujba puterii. Justiţia în regimul comunist din România (1944-1958)”, se mai spune în comunicat.

În cadrul studiului va fi evidenţiată o temă dedicată cazurilor de ofiţeri ai fostei Securităţi pentru care era asigurată intrarea la Facultatea de Drept pe locuri rezervate, fără admitere, anunţă CNSAS.

De asemenea, Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS, în colaborare cu Direcţia Investigaţii şi Direcţia Juridică, va realiza un studiu-sinteză pe relaţia Miliţie-Securitate, mai transmite sursa citată.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat recent că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzaţiile care i-au fost aduse în spaţiul public privind refuzul său, ca fost procuror din perioada comunistă, de eliberare a disidentului anticomunist Iulius Filip din închisoarea de la Aiud, Lazăr făcând parte din comisia de eliberare condiţionată.

 

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă