15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiContractul de achiziţie a corvetelor, atribuit asocierii Şantierul Naval Constanţa - Naval...

Contractul de achiziţie a corvetelor, atribuit asocierii Şantierul Naval Constanţa – Naval Group

”Cred cu tărie că este un moment extrem de important pentru Forţele Navale Române, care de aproape 30 de ani nu au a primit tehnică nouă. (…) Oferta câştigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Perioada de livrare a acestor corvete este de 7 ani de zile, trei ani de zile prima corvetă, urmând ca celelalte în maxim 7 ani de zile (…) În acelaşi contract se va face şi modernizarea fregatelor pe care le avem”, a spus ministrul Gabriel Leş.
 
Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au fost cei trei competitori în această licitaţie. Potrivit informaţiilor apărute în presă, Naval Group ar fi depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, celelalte oferte fiind de 1,25 miliarde de euro (Damen) şi 1,34 miliarde de euro (Fincantieri).
 
În primăvara acestui an, ministrul Apărării Gabriel Leş a prezentat în presă, în mod indirect, drept câştigător, Grupul Naval Francez (DCNS), spunând că „ordinea se cunoaşte”, fiind cea apărută deja în presă. “Naval Group, câştigătorul licitaţiei pentru corvete” era titlul unui articol redactat de publicaţia Defense România în urma unui interviu cu ministrul.
Departamentul pentru Armamente din Ministerul Apărării a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru “suspiciuni rezonabile” privind derularea în deplină legalitate a procedurii. La acest moment, dosarul corvetelor a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie.    

Atât Naval Group, cât şi Fincantieri s-au adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Naval Group cerând comunicarea căţtigătorului licitaţiei, iar Fincantieri semnalând grave nereguli în derularea procedurii şi obţinând chiar suspendarea acesteia pâna la analizarea pe fond a sesizării. Ulterior, Fincantieri şi-a retras sesizarea.

La jumătatea lunii iunie, Fincantieri şi Naval Group au semnat un acord pentru înfiinţarea unei companii mixte. Fincantieri şi Naval Group au semnat Acordul pentru o Alianţă de Cooperare, care stabileşte termenii operaţionali pentru înfiinţarea unei companii mixte deţinută în proporţie de 50% de fiecare parte. 

Acordul, care survine aprobării date de consiliile de administraţie ale celor două companii, include proiectul ”Poseidon” şi creează condiţiile pentru formarea unei alianţe mai largi, în vederea întăririi cooperării navale militare, pentru crearea unei industrii de construcţii navale europene mai competitive.

Acordul a fost semnat de directorii generali ai celor două companii,  Giuseppe Bono şi Hervé Guillou.

Înfiinţarea companiei mixte, aşteptată să aibă loc înainte de sfârşitul acestui an, va depinde de obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare din partea autorităţilor relevante.
Prin intermediul acestei companii mixte, Fincantieri şi Naval Group vor putea să desfăşoare activităţi de cercetare şi dezvoltare, să optimizeze procesele de achiziţii şi să pregătească oferte pentru programele binaţionale şi pieţele de export.

Noua companie va avea sediul la Genoa şi o filială la Ollioules, în Franţa. Consiliul de administraţie al companiei mixte va include şase membri, câte trei din partea fiecărei companii.

Pentru primul mandat de trei ani, preşedintele şi directorul operaţional vor fi numiţi de Fincantieri, iar Naval Group va numi directorul general şi directorul financiar. Între membrii consiliului de administraţie al noii companii se vor afla Giuseppe Bono, cu funcţia de preşedinte, şi Hervé Guillou.

Alianţa a fost prezentată de cele două companii drept o oportunitate extraordinară pentru ambele grupuri şi ecosistemele lor, de a-şi îmbunătăţi capacitatea de a servi marinele Franţei şi Italiei, a obţine contracte de export, a dezvolta tehnologii noi şi de a îmbunătăţi competitivitatea sectoarelor navale ale ambelor ţări.

 

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă