7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDăncilă: Preşedinţia română a Consiliului UE a fost o muncă susţinută a...

Dăncilă: Preşedinţia română a Consiliului UE a fost o muncă susţinută a tuturor miniştrilor

“Atunci când am spus la început că suntem pregătiţi, am avut dreptate. A fost o muncă susţinută a tuturor miniştrilor, a fost munca ministrului Afacerilor Europene, George Ciamba, a fost munca Reprezentanţei României la Bruxelles”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la postul Antena 3.

“Toţi au recunoscut că s-a gestionat foarte bine Preşedinţia de către Guvernul României şi de către Reprezentanţă (…). Chiar liderii europeni, prim-miniştri, indiferent de grupul politic din care fac parte, chiar alte state care nu sunt membre ale UE au apreciat modul în care România a deţinut Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Noi atunci când am făcut toate aceste demersuri, când am luat fiecare dosar, când am încercat şi am reuşit pe dosare importante – Directiva Gaze, drepturile de autor, paşii importanţi pe care i-am făcut pe Cadrul Financiar Multianual – ne-am gândit la România şi am spus că nu va fi Viorica Dăncilă sau alt coleg care s-a implicat sau ministrul Afacerilor Europene, se va vorbi foarte bine de către România”, a subliniat premierul.

Viorica Dăncilă a anunțat și faptul că Finlanda – țară despre care se susținuse că ar dori să exercite Președinția în locul României – intenționează să coopteze mai mulți experți români pentru a beneficia de experiența acestora, pe timpul viitorului ei mandat în fruntea Consiliului UE. După cum se știe, de la data de 1 iulie 2019, Președinția rotativă a Consiliului UE va fi preluată, de la România, de către Finlanda, pentru următoarele șase luni.

Încă din luna decembrie 2018, premierul Dăncilă anunțase că “România este pe deplin pregătită să preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene” și că fiecare membru al Guvernului “are pe birou dosarul cu punctele pe care le avem pe agenda europeană”. “România este pregătită atât din punct de vedere organizatoric, cât şi logistic, al programului pe care îl avem pe timpul Preşedinţiei. România a asigurat preşedinţia din umbră pe timpul preşedinţiei austriece, tocmai pentru a avea o trecere lină de la preşedinţia austriacă la preşedinţia pe care o vom deţine noi. Deci, din punctul acesta de vedere, suntem foarte pregătiţi. Fiecare ministru are pe birou dosarul cu punctele pe care le avem pe agenda europeană, cu dosarele legislative şi nonlegislative existente la nivel european”, menționa premierul Viorica Dăncilă.

România a asigurat timp de şase luni, începând cu data de 1 ianuarie 2019, Preşedinţia Consiliului UE. În această perioadă, în contextul exercitării Președinției Consiliului UE, în România au fost organizate 239 de evenimente, atât în Bucureşti cât și în toate județele țării.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România și-a aflat ultima adversară din Liga Națiunilor

Lituania a învins cu 1-0 Gibraltarul în returul barajului pentru Liga C a Ligii Națiunilor și va face parte din grupa României, alături de...

FOTO. Schimbări de design și butoane noi. Cum ar putea arăta iPhone 16

Nici bine nu a trecut febra iPhone 15, căci Apple deja pregătește următorul model, iPhone 16. Potrivit informațiilor apărute în spațiul online, se pare...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă