16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDoi români, reţinuţi după o anchetă comună a autorităţilor din Olanda, Belgia...

Doi români, reţinuţi după o anchetă comună a autorităţilor din Olanda, Belgia şi România

În acest dosar, trei români şi trei olandezi sunt suspectaţi că au exploatat sexual opt tinere din România şi nouă din Republica Moldova, obligându-le să se prostitueze în bordeluri clandestine. În ultimele zile au fost loc mai multe percheziţii în acest caz.

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Iaşi au făcut, în 7 şi 8 octombrie, şase percheziţii domiciliare în Iaşi, Piatra Neamţ şi Bârlad. Activităţile au fost desfăşurate concomitent în România, Olanda şi Belgia, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane pe ruta România-Olanda.

“Din cercetări a rezultat că, începând cu anul 2015, membrii grupării, formate din trei cetăţeni români şi alţi trei cetăţeni olandezi, ar fi dezvoltat o reţea de trafic de persoane şi ar fireuşit să recruteze şi să exploateze sexual 8 tinere din România şi alte 9 tinere din Republica Moldova, prin obligare la practicarea prostituţiei”, arată sursa citată.

Prin intermediul EUROJUST, în cursul anului 2018, a fost încheiat un acord de echipă comună de anchetă cu autorităţile judiciare din Olanda, respectiv OostNederland Politie Enschede, cercetările efectuându-se în comun în cadrul operaţiunii “Schipbeek”.

La acţiunea din România a participat un ofiţer de poliţie olandez din cadrul OostNederland Politie Enschede, iar în Olanda au participat trei ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi.

În urma acţiunii, doi români au fost reţinuţi în Olanda şi Belgia, fiind cercetaţi pentru trafic de persoane, trafic de migranţi, angajare ilegală, spălare de bani, ameninţare, vătămare corporală, viol şi lipsire de libertate intenţionată.

În România, cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane.

Potrivit DIIOCT, tinerele erau obligate să practice prostituţia, prin folosirea de violenţe, ameninţări şi şantaj, în bordeluri clandestine care funcţionau în locuinţele închiriate de către membrii grupării.

“Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, suma de 5880 euro şi alte înscrisuri”, arată DIICOT.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă