16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAdrian Năstase, despre conflictul dintre conducerea PSD și premierul Sorin Grindeanu: Prefer...

Adrian Năstase, despre conflictul dintre conducerea PSD și premierul Sorin Grindeanu: Prefer reformele, nu revoluțiile. Dialogul este preferabil războiului

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a afirmat, într-un mesaj postat pe blogul său, că fundamentul constituțional și instituțional al României ar trebui modificat, dând exemplu regulile de numire a candidatului pentru funcția de premier. Totodată, el a subliniat că „dialogul este preferabil războiului”, în contextul în care Comitetul Executiv l PSD i-a retras sprijinul politic al premierului Sorin Grindeanu și a votat pentru excluderea sa din partid.

„Îmi este greu să scriu despre ce se întâmplă acum în PSD și despre efectele asupra guvernării. Sigur, nu am suficiente informații despre cauzele subiective. Cred însă că, ocupați cu mineriada, cu reevaluarea revoluției, cu noaptea generalilor, cu dosarele SIPA, nu înțelegem că fundamentul constituțional și cel instituțional al României ar trebui modificate după experimentele — multe nereușite — ale perioadei de tranziție din ultimii 25 de ani. Regulile de numire a candidatului de premier după alegeri, stabilirea clară a relației dintre președinte și premier, forma de regim politic, statutul procurorilor, controlul civil al serviciilor (statutul serviciilor departamentale, statutul STS, SPP, etc), legile referitoare la securitatea națională, revenirea eventuală la sistemul cu prima electorală din perioada interbelică (pentru a evita tentația formării de partide "balama"), etc.", a spus Adrian Năstase.



 

Fostul premier a mai spus că, adeseori, este mai ușor să intri într-o criză, dar este mai greu să ieși din ea.

„Prefer reformele, nu revoluțiile. Reformele se pot realiza și prin dialog, negociere, persuasiune. Revoluțiile pot avea efecte perverse, pot genera jihaduri pentru noile credințe sau în numele acestora. Unii vor spune că în anumite situații revoluțiile sunt inevitabile. Probabil. Mă uit însă cu stupoare să văd cum revoluția la noi își devorează copiii. Ce crește în loc? Care este valoarea noilor lideri politici? Nu vreau să dau eu răspunsuri. (…) România actuală nu mai poate trăi izolată de ceea ce se întâmplă în lume. Iar "rețeta" mea, atât în plan intern cât și extern, a fost aceea că dialogul este preferabil războiului. Războiul produce pierderi pentru ambele părți. E adevărat, uneori, al treilea câștigă. Dar nici asta nu e sigur", a mai scris fostul premier.

Coaliția de guvernare PSD – ALDE a decis, miercuri, retragerea sprijinului politic pentru Guvern și i-a cerut demisia premierului. Ca urmare a deciziei, majoritatea miniștrilor din Cabinetul Grindeanu și-a depus demisia. Joi, CEx al PSD a decis și excluderea din partid a premierului.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îşi dea demisia. De asemenea, a precizat că va rămâne în PSD. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx că îi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, cerându-şi scuze. El a început prin a le mulţumi românilor pentru sprijin şi primarilor şi membrilor de partid care i-au transmis mesaje de susţinere.

În această criză a intervenit și Administrația Prezidențială. Astfel, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, că un nou premier poate fi desemnat doar dacă se întrunesc condițiile din Constituție.



„Vă informez că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care anunță retragerea… Președintele a luat act că se dorește schimbarea Cabinetului. Potrivit Art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a stării de incompatibilitate. Cfm. Art 107 din Legea Fundamentală, dacă prim-ministrul se află într-una dintre situații, președitele va desemna un alt membru al Guvernului ca premier interimar, până la desemnarea altui prim-ministru. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, președintele va desemna un alt candidat. În condițiille în care Guvernul va fi demis, președintele va urma cu celeritate pașii. Președintele solicită rezolvarea crizei politice din interiorul coaliției, pentru a evita instabilitatea politică”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.


Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă