12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAmbasada SUA, după votul asupra Rovanei Plumb: Nu trebuie să se facă...

Ambasada SUA, după votul asupra Rovanei Plumb: Nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a apăra pe cineva de răspundere

Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, iar imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru a apăra pe cineva de răspundere, a transmis marți Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, într-un răspuns la solicitarea Agerpres.

"Ambasada nu comentează cazuri individuale. Cu toate acestea, noi credem că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege și nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a apăra pe cineva de răspundere", se arată în răspunsul misiunii diplomatice americane.


Citește și: Orban despre votul PSD în cazul Plumb: O majoritate nocivă ia decizii împotriva interesului general al României

"O majoritate parlamentară nocivă, condusă de lideri certați cu legea, ia decizii împotriva interesului general al României. Deputații PSD, ALDE, UDMR nu mai acceptă ca vreun coleg de-al lor să fie nici măcar cercetat penal. Orice demers al justiției este blocat în Parlament, care se substituie celor abilitați de Constituție și de lege să decidă dacă cineva este sau nu vinovat. Unul dintre puținele puncte negative rămase în rapoartele din cadrul MCV este tocmai împiedicarea de către majoritatea parlamentară a derulării anchetelor penale. Și exact asta face în continuare coaliția anti-justiție. Adică ne condamnă pe toți românii la menținerea acestui statut deloc onorant pentru noi. DNA nu a cerut nici reținere, nici arestare preventivă, nici sechestru, ci doar să poată derula ancheta penală. Răspunsul majorității arată clar gregarismul caracteristic spiritului de clan mafiot", a scris Orban.


Camera Deputaților a respins marți solicitarea DNA privind efectuarea urmăririi penale a deputatului social-democrat Rovana Plumb, fost ministru al Mediului. Au fost înregistrate 99 de voturi "pentru" și 184 de voturi "împotrivă", un vot fiind anulat. Votul a fost secret cu bile.


Citește și: VIDEO  Prima reacţie a Rovanei Plumb, după ce a scăpat de urmărirea penală

"Vreau să mulțumesc tuturor colegelor și colegilor mei deputați în Camera Deputaților a Parlamentului României pentru faptul că au apărat astăzi prin vot principiile fundamentale ale statului de drept și mă refer la separația puterilor în stat, înțelegând faptul că oportunitatea unei Hotărâri de Guvern care are toate avizele de legalitate nu poate face obiectul unei anchete penale", a declarat Plumb, la ieșirea din plenul Camerei Deputaților.


Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.


Citește și:  VIDEO Brațele PSD s-au colmatat în jurul Rovanei Plumb. Cum nu mai e Belina insulă

Rovana Plumb nu poate fi urmărită penal. Decizia fost luată după o ședință a Camerei Deputaților în care ea a fost sprijinită fățiș de Dragnea. Juriștii PSD au invocat mărturia lui Victor Ponta în fața procurorilor, dar și faptul că Insula Belina n-ar mai fi o insulă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă