21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAvram Iancu, primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, vrea să...

Avram Iancu, primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, vrea să înoate 60 de zile de-a lungul Dunării, inspirat de Jules Verne

Inspirat de Jules Verne, românul Avram Iancu, cel care a traversat Canalul Mânecii înot, vrea să facă parcurgă înot fluviul Dunărea, fără să poarte corsum de neopren, sau alte accesorii folosite de înotători, relatează Mediafax.

Avram Iancu, de profesie bibliotecar, în vârstă de 41 ani, a precizat că vrea să transpună în realitate aventura personajului principal din romanul „Pilotul de pe Dunăre”, al lui Jules Verne. Nu o va face însă la bordul unei bărci, ci înotând 2.860 de kilometri.

“Această nouă provocare s-a născut în Biblioteca Municipală Petroşani, unde lucrez ca bibliotecar. Citind romanul celebrului Jules Verne “Pilotul de pe Dunăre”, o călătorie fascinantă, personajul principal al romanului şi-a propus să parcurgă cu barca întregul curs al Dunării exact cu o sută de ani înaintea naşterii mele, am zis de ce nu să dau viaţă acestui roman, în mod mult mai spectaculos şi mai greu. Este o premieră mondială acest lucru, voi înota fără costum de neopren. E o idee născută dintr-un orgoliu patriotic, să spun aşa. Îmi doresc să atrag atenţia lumii întregi asupra Deltei Dunării care este unică şi de care trebuie să avem cu toţii grijă”, a declarat Avram Iancu.

El dorește să-și înceapă aventura pe 20 iunie, în Munții Pădurea Neagră, și spresă să ajună în Portul Sunila pe 20 august, în acest an.

Bibliotecarul Avram Iancu este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, purtând doar slipul şi o cască. Reuşita sa din august 2016 a venit după 18 ore de înot continuu.

“A fost o experienţă deosebit de interesantă din toate punctele se vedere, în acelaşi timp a fost şi foarte dificil. Imaginaţi-vă ca 62 de kilometri să îi străbat în înot, chiar dacă între cele două maluri sunt doar 34 kilometri în linie dreaptă, eu i-am parcurs în 18 ore de înot continuu, în nişte condiţii deosebit de dificile. Acolo este o apă mişcătoare din toate punctele de vedere, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Mă refer la valuri foarte mari, de intensitate variabilă, şi, în acelaşi timp, curenţii marini, care sunt foarte puternici. Mai aveam doar trei kilometri până la mal şi am fost împins de un curent din partea dreaptă aşa de puternic încât direcţia mea de deplasare s-a schimbat la 90 de grade. În plus, sunt foarte multe meduze care au efect paralizant asupra locului atins. Pe parcusul zilei am avut un soare strălucitor, dar odată ajuns în noapte am plătit tribut pentru că am făcut insolaţie iar temperatura care şi aşa era foarte scăzută, eu o resimţeam şi mai rece”, a povestit hunedoreanul.

 

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă