23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Cavalerii templieri aniversează 10 ani de prezență în România

VIDEO. Cavalerii templieri aniversează 10 ani de prezență în România

Cavalerii templieri au aniversat, sâmbătă, 10 ani de prezență în România, la Biserica Lutherană din Bucureşti, relatează Mediafax.

"Sâmbătă, 6 septembrie, va avea loc la Bucureşti aniversarea a 10 ani de templarism în România. Cu acest prilej va avea loc, la Biserica Lutherană din strada Lutherană nr 2, începând cu orele 15.30, o ceremonie de înnobilare a noilor Cavaleri și Doamne la care vor participa templieri din mai multe țări: Franța, Germania, Bulgaria, Serbia, Elveția, SUA, Armenia, Macedonia, Principatul de Monaco. Vor fi prezenți Capelanii și Marii Capelani din România precum și reprezentanți ai Ordinelor Cavalerești prietene: Ordinul dinastic Balliolensis și Ordinul Crucii și al Stelei Roșii din Bohemia", se arată în comunicatul Ordinului.

Dom Fernando Pinto Pereira de Sousa Fontes, Marele Maestru al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim (OSMTH), a ţinut să transmită templierilor români că "marea mișcare templieră din România (…) reprezintă un aport deosebit pentru Ordin".

La rândul lui, Dan Vasiliu, Marele Prior General Magistral al României, a declarat că acest eveniment reprezintă un prilej de bilanț al realizărilor privind “ajutorarea celor aflați în nevoie, apărarea religiei creștine și implementarea în societate a principiilor cavalerești de onoare, demnitate și dorință de adevăr și dreptate".

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/8ee378b53fd5ab909e691482fd6b259a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

La Bucureşti, a fost semnat şi un document de colaborare între Prioratele României, Bulgariei şi Serbiei.

"În baza concluziilor rezultate dintr-o istorie complementară, în unele împrejurări chiar comună, a unei conviețuiri, colaborări și prietenii de lungă durată, cu interese naţionale, culturale, artistice și religioase apropiate, în deplin consens, se vor pune bazele unei alianțe între Prioratele Serbiei, Bulgariei și României privind promovarea scopurilor și principiilor OSMTH la nivel regional care va purta numele "Convenția de la București", mai subliniază Dan Vasiliu în comunicat.

Templierii au o istorie tumultoasă, fapt ce a suscitat dezbateri aprinse. În anul 1118 a luat fiinţă un ordin militaro-călugăresc, care avea rolul de a proteja Locurile Sfinte. Ordinul şi-a stabilit sediul cu acordul Regelui Baudouin al II-lea al Ierusalimului, în zona cea mai încărcată de sacralitate a Oraşului Sfânt: pe locul vechiului Templu al lui Solomon, element foarte important, pentru că de aici vine numele de "templier". Din acel moment, ca apărător legitim al Locurilor Sfinte, Ordinul a căpătat o putere fabuloasă pentru acea vreme, fapt care i-a atras, în timp, duşmani redutabili, cum ar fi Regele Franţei Filip cel Frumos. Influenţa Ordinului, cât şi datoriile pe care le avea Filip faţă de templieri, l-au determinat pe Rege să-i acuze nejustificat de erezie, iar în data de 13 octombrie 1307 să înceapă arestarea călugărilor-soldaţi, la scurt timp fiind arestat însuşi Jacques de Molay, Marele Maestru.

La aproape un an de la arestarea templierilor, în august 1308, Papa Clement al V-lea a încercat însă fără sorţi de izbândă să salveze Ordinul printr-un document (pergamentul de la Chinon) care nu s-a transformat ulterior într-o bulă papală. Documentul conţine absolvirea pe care Papa a acordat-o Marelui Maestru al Templului, Jacques de Molay, şi celorlalţi lideri ai Ordinului. Documentul este, acum, public, el fiind postat pe site-ul statului Vatican.

Ulterior, după ani de procese, în 22 martie 1312, Papa Clement, la presiunea Regelui, pronunta suprimarea Ordinului Templului prin sentinţă apostolică provizorie. În ziua de 3 aprilie 1312, Papa dă citire bulei Vox in Excelso: "Cu aprobarea Sfântului Conciliu, deşi nu puteam hotârî conform dreptului, ci doar în mod anticipat, în virtutea autorităţii noastre apostolice, suprimăm pentru totdeauna Ordinul Templului; rezervăm Sfântului Scaun toate bunurile mobile şi imobile, drepturi, acţiuni din toate părţile lumii". Ordinul nu a fost totuşi condamnat, decizia Papei ocolind inteligent prin termenul de "suprimare" condamnarea atât de dorită de Regele Franţei.

Ordinul Templului nu a încetat să existe după anii de persecuţii la care a fost supus de puterea seculară şi care au culminat cu arderea pe rug a lui Jacques de Molay.

În contemporaneitate, la Capitulul Internaţional de la Chicago din 1973 statutele Ordinului au cunoscut modificări semnificative: s-au stabilit obiectivele acestuia în concordanţă cu cerinţele actuale şi a fost înlocuit cuvântul "catolic" cu cel de "creştin". Ordinul a devenit ecumenic, primind în rândurile sale creştini aparţinând tuturor bisericilor creştine oficiale, care au recunoscută continuitatea apostolică.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă