15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCercetarea agricolă, la sapă de lemn. ANAF pune sechestru pe ce mai...

Cercetarea agricolă, la sapă de lemn. ANAF pune sechestru pe ce mai găsește-chiar și pe țuică. Între timp, importăm semințe românești

Zeci de staţiuni de cercetare agricolă sunt în blocaj financiar. Aşteaptă de peste 8 ani hotărârile de guvern prin care ar fi putut primi bani de la buget. La staţiunea pomicolă Bistriţa, Fiscul a pus sechestru până şi pe ţuica produsă acolo.

Nu avem cercetare şi nu mai avem nici seminţe româneşti. Numai pentru roşii importăm în fiecare an seminţe în valoare de zeci de milioane de euro, informează Ştirile TVR. Anual, agricultorii cumpără din străinătate seminţe de roşii de peste 30 de milioane de euro. Soiurile româneşti aproape că au dispărut după ce staţiunile de cercetare agricolă au ajuns în colaps din cauza subfinanţării.

"Au găsit sămânţă în Statele Unite ale Americii, la o bancă de gene, şi de asemenea în Germania. Şi de acolo au primit un pliculeţ mic cu 10-20 de seminţe din soiul românesc", explică preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Gheorghe Sin.

Am ajuns să consumăm roşii româneşti doar cu numele. Peste 90% din sămânţa de tomate este importată, confirmă directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, Costel Vânătoru.

Astfel, unităţile de cercetare au intrat în blocaj financiar. Unele sunt chiar executate de Fisc. Staţiunea pomicolă Bistriţa nu şi-a mai plătit dările la stat de 7 ani, pentru că nici statul, care este proprietar aici, nu i-a finanţat activitatea.

În contul datoriei acumulate, ANAF a venit şi a pus sechestru pe ce a găsit. Mai exact, pe 3.000 de litri de ţuică, transmite Nicoleta Cherecheșiu, jurnalist TVR.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă