9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCum a dispărut Cormoran 2 din Marea Neagră și cum a fost...

Cum a dispărut Cormoran 2 din Marea Neagră și cum a fost găsit

SOS în Marea Neagră. Mai multe nave și un elicopter au intervenit pentru a găsi un pescador care plutea în derivă.

Ieri, în jurul orei 7.20, Serviciul SAR (Search and Rescue) – Poluare din cadrul Autorității Navale Române a fost contactat telefonic de către Garda de Coastă şi informat despre faptul că patronul pescadorului Cormoran 2 cere ajutor pentru găsirea pescadorului aflat pe mare în derivă, cu motorul defect (black out), plecat la pescuit în data de 1 martie şi trebuia să se întoarcă în noaptea  de 3 spre 4 martie.

Proprietarul ambarcaţiunii a alertat şi solicitat intervenţia prin sistemul SCOMAR Constanţa, menţionând că la bordul pescadorului se află 5 persoane, iar nava s-ar afla poziţionată la cca 15 mile marine sud faţă de platforma Uranus, conform informaţiilor primare, iar faţă de ţărm la cca 40 mile marine. În urma primirii alertei, ANR prin Serviciul SAR – Poluare a demarat acţiunile de căutare şi salvare, în calitate de coordonator al acţiunilor de intervenţie SAR, în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Cooperare pentru Salvări de Vieţi Omeneşti pe Mare din anul 2008, modificat în anul 2013, solicitând intervenţia unui elicopter aparținând Grup Servicii Petroliere, aflat în zona platformei Uranus.

A fost contactat, de asemenea, dispeceratul ARSVOM şi s-a solicitat trimiterea unei nave SAR în zona comunicată. ARSVOM a trimis în zonă nava SAR SAFIR, pentru activităţi de căutare.  S-a solicitat sprijinul GSP pentru survol  cu un elicopter de la platformele petroliere. ANR a solicitat, de asemenea, MAI şi MApN intervenţia cu elicoptere pentru survol şi căutare. Ministerul Apărării Naţionale a trimis în misiune două nave militare și un elicopter tip Puma Naval.

„Acestea nu sunt specializate în operaţiuni de salvare, dar se aflau deja pe mare, într-o misiune planificată anterior, un exerciţiu. Erau cele mai aproape de locul evenimentului, de aceea le-am trimis pe ele“, a precizat în exclusivitate pentru „România liberă“ locotenent-colonelul Corneliu Pavel, de la Statul Major al Forţelor Navale.

În urma operaţiunilor de căutare desfăşurate, poziţia pescadorului a fost localizată de către un elicopter aparţinând RAS Tuzla şi confirmată de un alt pescador (OLIMPUS) aparţinând aceluiaşi proprietar. Din primele informații, pasagerii navei sunt în afara oricărui pericol.   

Una dintre navele care a intervenit în operațiunea de salvare

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...
Ultima oră
Pe aceeași temă