11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum se încalcă legea fumatului sub ochii îngăduitori ai autorităților

Cum se încalcă legea fumatului sub ochii îngăduitori ai autorităților

În timp ce mai mulți patroni de cafenele s-au plâns din cauza legii anti-fumat, spunând că au mai puțini clienți, alții nu mai fac față clienților. Așa se întâmplă în cel puțin două locuri din Constanța, unde se fumează în voie și cu știința autorităților.

Primul bar în care am observat acest lucru este unul situat aproape de Casa de Cultură  din Constanța. În fiecare dimineață este arhiplin, iar toți cei de la mese fumează în voie. Pentru că toată lumea fumează, aerul este aproape irespirabil. Am intrat nestingheriți în bar, ne-am așezat la masă și am așteptat comanda. O ospătăriță servea pe cei de la mese, un barman prepara băuturile. Am întrebat de ce se fumează, ni s-a răspuns că este un club privat. Un club privat în care, cum spuneam, intră cine vrea fără să fie întrebat nimic. ”Aveți aici un formular pe care trebuie să îl completați. Dacă nu, nu aveți voie sa stați”, ne-a spus un reprezentant al barului. Nu a știut însă să ne răspundă ce se întâmplă dacă refuzăm să plecăm și de ce se fumează. ”Accesul este permis numai pe bază de legitimație”, ni s-a spus, dar cei cu care am stat la masă, clienți fideli, spun că nu au și nu au avut legitimație.

ISU: patru avertismente și o amendă

Am adus problema acestui club în atenția reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. Aceștia ne-au explicat că procedura spune că trebuie să mergem la secția de poliție de care aparține barul pentru a depune o reclamație în acest sens. Am întrebat oficial și conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea care au fost măsurile luate, mai ales că primiseră reclamații încă din luna aprilie a acestui an că acolo se fumează. ”Instituţia noastră a fost sesizată despre situaţia invederată (fumatul în spaţiul public) în locaţia mai sus menţionată, anterior adresei cu numărul de mai sus; urmare a acesteia, a fost desfăşurat un control (pe linia apărării împotriva incendiilor), operatorului economic în cauză i-a fost dispusă măsura interzicerii fumatului în unitatea acestuia (implicit prin marcarea cu indicatoare specifice „fumatul interzis”, respectiv includerea în regulamentul intern a acestei măsuri restrictive); în urma deficienţelor constatate societăţii în cauză i-au fost aplicate sancţiuni constând în 4 (patru) avertismente, respectiv o amendă în valoare de 5000 lei (pentru neasigurarea măsurii de interzicere a fumatului).” De asemenea, reprezentanții ISU au precizat că au fost înaintate adrese de informare a situaţiei învederate la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, respectiv primăriei municipiului Constanţa. ”Menţionăm că, obiectivul de află în atenţia inspectoratului judeţean pentru planificarea şi executarea de controale inopinate”, se arată în răspunsul primit.

Pierderi importante

Firma pe care funcționează barul, SC Player Arena SRL, a fost înființată în 2014. Atunci a avut o cifră de afaceri de 235.032 lei și un profit de 5.313 lei, iar în 2015 a înregistrat pierderi de 69.946 lei, la o cifră de afaceri de 363.106 lei. În acte apare că firma are ca asociat unic și administrator o tânără, Stoia Gabriela Loredana, care nu răspunde la numărul de telefon înregistrat la Registrul Comerțului. În 2007 a absolvit un liceu filologic, apoi a studiat la Universitatea Ovidius.

Ce spune legea

Legea antifumat este foarte clară. Fumatul este permis numai în spațiile publice în aer liber sau spațiile de la locul de muncă (în anumite condiții), pe peroane, refugii, stații ale mijloacelor de transport în comun, în parcuri, în locuință sau în alte spații unde se desfășoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă (nu se desfășoară activitate economică). Este importantă această din urmă distincție. În barul din Constanța se desfășoară activitate economică, pentru că toți clienții își plătesc băuturile și se emite bon fiscal în acest sens. Aceeași lege prevede că o persoană juridică poate fi sancționată de către un reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajații sau/ și cetățenii fumează într-un spațiu în care fumatul este interzis, dar și de către inspectorii de muncă. Interesant este că legea prevede sancțiuni și pentru persoanele fizice care fumează în spații interzise (între 100 și 500 de lei), și pentru persoanele juridice. Pentru acestea este prevăzut clar: ”amendă contravențională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 și închiderea unității la următoarea abatere.” În cazul prezentat, ISU Dobrogea a dat patru avertismente și numai o amendă, deși pare că nu există bază legală pentru avertismente. ISU a revenit cu precizări și a spus că a acordat patru avertismente (pe linia apărării împotriva incendiilor – Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor), respectiv o amendă în valoare de 5.000 lei (pentru neasigurarea măsurii de interzicere a fumatului – prima abatere – Legea 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun).

”Fumatul dăunează prostiei”

Al doilea caz din Constanța unde se fumează în voie este o berărie. Patronii de aici nu au acceptat legea de la bun început. Aceștia au creat o așa-zisă asociație unde membrii pot fuma. ”Fumatul dăunează prostiei și celor care vor să ți-l interzică. Ciudat este că mulți, foarte mulți acceptă. Nu acceptăm membri în Asociația noastră așa, ca să mărim numărul frustraților. Oricine dorește să fie membru trebuie să aibă cel puțin o recomandare din partea actualilor membri”, au explicat proprietarii pe pagina lor de socializare.

METODĂ. Falsa terasă

O altă metodă folosită pentru a se fuma în spații închise este cea pe care o putem numi ”falsa terasă”. Există mai multe spații amenajate cu cel puțin doi pereți dintr-un material mobil, acoperite, unde se poate fuma, pe principiul că nu sunt pereți de zidărie. De asemenea, un restaurant a adoptat metoda tavanului rabatabil, care se putea ridica pentru câțiva centimetri. În acest ultim caz, inspectorii ISU au intervenit și au atenționat că fumatul nu este permis.

STATISTICĂ. Patru morți în fiecare oră

”În România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a patru oameni pe oră. Asta înseamnă că „la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă.” Asta spuneau inițiatorii legii antifumat, în proiectul de lege. Legea este benefică suplimentar pentru cei care fumează deoarece facilitează oprirea fumatului, precum și în cazul minorilor și tinerilor deoarece contribuie la prevenirea fumatului prin reducerea ocaziilor sociale în care se fumează și în care debutează, de obicei, consumul de tutun, se mai arată în document.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă