16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDIICOT Timișoara cere prelungirea arestării pentru lotul "Motorina CFR"

DIICOT Timișoara cere prelungirea arestării pentru lotul “Motorina CFR”

Procurorii DIICOT Timişoara au solicitat Tribunalul Timiş prelungirea arestării pentru inculpații din lotul "Motorina CFR". Aceștia se află în diferite forme de reţinere, din luna aprilie, iar termenul urmează să le expire pe data de 14 mai. 

Liderii grupării, gestionar-şef Borza Gheorghe, contabila-şefă Silaghi Florina, liderul de sindicat Boloş Ioan Irimie şi Martin Liviu, administratorul societăţii comerciale, au fost aestaţi preventiv pentru 30 de zile. Directorul Depoului, Jigoria Cristian, adjuncta Depoului, Apostol Alina, şi agentul de la Poliţia TF, Nanu Ilarie sunt în arest la domiciliu. 

Potrivit rechizitoriului procurorilor, începând cu anul 2010 până în prezent, la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având ca scop însuşirea şi sustragerea combustibilului din gestiune, în baza unui plan infracţional foarte bine conceput, cu roluri clar definite pentru fiecare dintre membrii grupării. Grupul infracţional organizat s-a constituit în jurul persoanelor cu atribuţii de conducere, organizare şi control din cadrul instituţiei, suspecţii având sarcini şi roluri clar definite în cadrul grupării. 

Anchetatorii arată că valorificarea propriu-zisă a motorinei sustrase se făcea prin două modalităţi, pentru cantităţile mici, combustibilul  se încărca în diferiţi recipienţi, iar pentru cantităţile mai mari, în incinta depoului era amenajat un spaţiu care aparţine tot CFR, dar care fusese dat în folosinţă fără niciun contract în sine, unei societăţi care-şi amplasase o pompă în incinta spaţiului respectiv.

O conductă artizanală improvizată lega rezervoarele propriu-zise ale CFR, în care depozitau cantitatea de combustibil pe care reuşeau să-l sustragă şi se vărsa prin această conductă în staţia tip PECO din spaţiul artizanal. Noaptea, motorina era încărcată în TIR-uri. 

Cum furau motorina din acte

Potrivit procurorului de caz, suspecţii puneau în locomotive o cantitate de combustibil care le ajungea pentru efectuarea cursei, dar în actele întocmite treceau cantităţi mai mari. Diferenţa de cantitate, în actele în fals întocmite, era manevrată prin intermediul conducerii sucursalei, şefi de unitate, adjunctul şefului de unitate, gestionarul-şef, după anumiţi parametri, calcule, astfel încât ei să se acopere în gestiune şi să pară totul în regulă.

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă