13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDirectorul STS, audiat in Comisia de Aparare a Senatului

Directorul STS, audiat in Comisia de Aparare a Senatului

Directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, este audiat, joi, in Comisia de aparare a Senatului, potrivit unor reprezentanti ai comisiei, citati de Mediafax.

Audierea sefului STS in Comisia de aparare a inceput la ora 10.00.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a facut, marti, o serie de precizari, in urma unor afirmatii facute de reprezentantii unor partide potrivit carora STS ar fi permis PDL sa aiba acces la infrastructura Serviciului si sa poata astfel numara mai repede voturile din turul doi al alegerilor prezidentiale.

STS a mentionat ca infrastructura de comunicatii si informatica a fost pusa doar la dispozitia autoritatilor care s-au ocupat de organizarea si desfasurarea proceselor electorale, din 2007 si inclusiv pentru alegerile prezidentiale din 6 decembrie, partidele politice neavand acces la acest sistem.

"Infrastructura de comunicatii si informatica construita de STS pentru procesele electorale a fost pusa numai la dispozitia autoritatilor abilitate de lege in organizarea si desfasurarea proceselor electorale din 2007, inclusiv pentru cel din 6 decembrie 2009. La acest sistem nu au avut acces partidele politice", se arata intr-un comunicat de marti al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Potrivit STS, afirmatiile potrivit carora STS ar fi permis PDL sa aiba acces la infrastructura Serviciului sunt "neadevarate, nefondate si sunt de natura a constitui un atac grav la adresa institutiei". Serviciul arata ca terminalele pe care le-au utilizat presedintii sectiilor de votare sunt cele din retelele comerciale ale operatorilor mobili.

"Lista acestor terminale a fost accesibila tuturor persoanelor care au facut parte din Birourile electorale, inclusiv persoanelor din partidele politice care au facut parte din comisiile electorale", a adaugat STS.

Totodata, STS sustine ca afirmatiile potrivit carora Serviciul ar fi ajutat la trimiterea unor SMS-uri pentru a indemna la vot pentru o anumita persoana sunt, de asemenea, neadevarate.

Serviciul mentioneaza ca, fiind terminale comerciale, mesajele puteau fi primite si de la alte surse, cum ar fi terminale mobile sau servere de SMS, "inclusiv in scop provocator sau in cel al constituirii unor asa-zise probe care, ulterior, sa fie invocate in diverse actiuni de reclamare a alegerilor".

Potrivit STS, din verificarile facute de Serviciu rezulta ca astfel de mesaje au fost trimise de pe telefoane cu cartele preplatite.

"Respingem orice acuzatie venita de la orice persoana fizica sau organizatie la adresa Serviciului de Telecomunicatii Speciale si a comportamentului angajatilor sai. Facem apel catre presa, persoane fizice sau juridice si catre toate partidele si formatiunile politice sa se abtina de la lansarea de astfel de acuzatii la adresa institutiei, in caz contrar rezervandu-ne dreptul de a actiona in justitie", se arata in finalul comunicatului STS.

Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a respins, miercuri, acuzatiile privind folosirea de catre PDL a soft-ului Serviciului de Telecomunicatii Speciale, tinand sa faca o descriere a sistemului de numarare paralela a voturilor pe care partidul sau il foloseste inca din 2004.

El a aratat ca PDL condamna comportamentul jignitor, disperat si umilitor al unor lideri ai PSD, la adresa cetatenilor, a institutiilor statului si la adresa propriului electorat, prin faptul ca "nu au onoarea si demnitatea de a recunoaste rezultatul alegerilor".

Videanu a explicat ca sistemul PDL de numarare paralela a voturilor este de o "simplitate dezarmanta", in sensul ca fiecare organizatie judeteana a partidului are la dispozitie un calculator si dispune de un fisier in Excel in care se introduc doua date, numarul de voturi ale lui Traian Basescu si numarul de voturi ale lui Mircea Geoana, aceste date fiind transmise prin telefonul mobil, dupa copiile proceselor-verbale de la sectiile de vot". La nivel central, conducerea partidului are la dispozitie un fisier in Excel care prin operatii matematice simple de adunare, scadere, inmultire si impartire au dat rezultatul final al alegerilor, mai spus Videanu, adaugand ca orice copil de scoala generala mai instruit ar putea sa il decripteze.

"Condamn acuzele care ni s-au adus privind utilizarea infrastructurii STS si respingem categoric orice acuza din acest puct de vedere", a mentionat Videanu.

Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...
Ultima oră
Pe aceeași temă