8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul Hexi Pharma, mutat la Judecătoria Sectorului 5

Dosarul Hexi Pharma, mutat la Judecătoria Sectorului 5

Dosarul Hexi Pharma va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 5, după ce Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa, joi, când era aşteptat să înceapă dezbaterile pe fond în acest proces. Decizia Tribunalului Bucureşti este definitivă. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 102 milioane lei, iar 132 de spitale s-au constituit părți civile.

Tribunalul București trebuia să înceapă joi dezbaterile pe fond în dosarul în care compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea a 330 de infracțiuni de înșelăciune, uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Judecătorul care se ocupa de acest caz a pus în discuție din oficiu schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina companiei Hexi Pharma, din 330 de infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în tot atâtea infracțiuni de înșelăciune fără consecințele agravante. De asemenea, magistratul a pus în discuție și excepția necompetenței materiale a Tribunalului București.

Ulterior, el a dispus schimbarea încadrării juridice a infracțiunilor reținute în cazul companiei Hexi Pharma, iar Tribunalul și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei Sector 5, decizia fiind definitivă.

În acest dosar mai sunt judecați directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, precum și Mihai Leva, șef de producție al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) și complicitate la participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit Parchetului General, în perioada 1 iunie 2010 — 16 mai 2016, SC Hexi Pharma CO SRL a indus în eroare reprezentanții a 340 de unități sanitare "prin prezentarea ca adevărată a unor calități mincinoase ale produselor proprii", referitoare la concentrația substanțelor active și la eficiența biocidă, precum și prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete și alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziție de produse biocide și pricinuindu-le o pagubă".

Totodată, în intervalul 12 octombrie 2012 — 9 martie 2016, Hexi Pharma CO SRL a folosit la Comisia Națională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri (fișe de prezentare ale produselor proprii, fișe cu date de securitate și declarații de substanță activă) în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor, documente conținând mențiuni necorespunzătoare adevărului.

Procurorii mai arată că, în intervalul 1 iunie 2010 — 16 mai 2016, prin plasarea pe piața din România, la cvasitotalitatea unităților sanitare de dimensiuni mari din țară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, Hexi Pharma CO SRL a înlesnit cu intenție nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

Din probatoriul administrat a mai rezultat că, în intervalul 1 iunie 2010 — 16 mai 2016, Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, a coordonat activitatea de vânzări desfășurată de companie, asigurând plasarea pe piață la aproape toate unitățile sanitare de dimensiuni mari din România a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, înlesnind cu intenție nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor nosocomiale.

Flori Dinu mai este acuzată că, în intervalul 4 februarie 2014 — 9 martie 2016, a falsificat 49 de înscrisuri sub semnătură privată (fișe de prezentare ale produselor Hexi Pharma, fișe cu date de securitate și declarații de substanță activă), folosite de companie la Comisia Națională pentru Produse Biocide, prin atestarea cu semnătura sa a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor, documente conținând mențiuni necorespunzătoare adevărului, sub aspectul concentrației de substanțe active și al eficienței biocide.

Totodată, în perioada 14 iulie 2012 — 16 mai 2016, Mihai Leva, în calitate de șef de producție, a ajutat la plasarea pe piața din România, la unitățile sanitare de dimensiuni mari din țară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid.

De asemenea, între 4 februarie 2014 și 9 martie 2016, Mihai Leva a falsificat 33 de înscrisuri sub semnătură privată, prin atestarea cu semnătura sa a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului (fișe de prezentare ale produselor Hexi Pharma și fișe cu date de securitate), din care cele 16 fișe cu date de securitate le-a și întocmit, documente folosite de companie la Comisia Națională pentru Produse Biocide, în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor, care conțin mențiuni necorespunzătoare adevărului, sub aspectul concentrației de substanțe active și al eficienței biocide.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. Irlandezul turmentat de la Parlament va fi cercetat în stare de libertate – News from Europe Irlandezul turmentat de la Parlament va fi cercetat în stare de libertate – News from Europe

    […] cursul acestei zile, bărbatul a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, magistratul dispunând continuarea cercetărilor cu inculpatul în stare de libertate. Cercetările […]