23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFostul senator Ovidiu Marian a ajuns la închisoare

Fostul senator Ovidiu Marian a ajuns la închisoare

Fostul senator de Arad, Ovidiu Marian a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în cazul intermedierii mitei către fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Daniel Tudor.

Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul formulat împotriva primei sentinţe dată de Tribunalul Bucureşti. Fostul senator a fost ridicat de acasă şi dus în Penitenciarul Arad. Fostul senator de Arad Ovidiu Marian a fost ridicat de poliţişti şi dus în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul formulat de către acesta împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti prin care, în luna mai, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

„În temeiul art.421 pct.1 lit. b Cod procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Marin Ovidiu împotriva sentinţei penale nr. 1001 /15.05.2017 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 23053/3/2016. În temeiul art.421 pct.1lit.a Cod procedură penală respinge ca inadmisibil apelul declarat de apelantul Carabulea Ilie. În temeiul art. 275 alin.2 Cod procedură penală obligă apelanţii la câte 100 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, este soluţia pronunţată de instanţă.
 

Conform sentinţei Tribunalului Bucureşti, complementar pedepsei cu închisoarea, lui Marian i-a fost interzis pentru trei ani “exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”.  Executarea pedepsei complementare va începe după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.

Din perioada de detenţie decisă de instanţă, vor fi scăzute zilele în care Ovidiu Marian a stat în arestat la domiciliu, respectiv din 19.02.2016 până în 19.03.2016. După această dată, el a rămas sub controlul judiciar.

“În baza art. 291 alin. 2 C. pen., dispune confiscarea de la inculpatul Marian Ovidiu a sumei de 500.000 euro sau a echivalentului în lei al acesteia, calculat la cursul stabilit de Banca Naţională a României, valabil în ziua plăţii”, a mai decis Tribunalul Bucureşti.

Ovidiu Marian a fost inculpat în dosarul instrumentat de DNA care privea o mită ce ar fi fost primită de către Daniel Tudor, fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, de la omul de afaceri Ilie Carabulea, pentru a proteja societatea de asigurări Carpatica.

În 12 aprilie 2016, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Daniel Tudor, senatorul Doina Tudor (fosta sa soţie) şi pe Ovidiu Marian. Acesta din urmă, secretar general al Senatului la data faptei, a fost acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada martie – mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat pe Daniel Tudor să primească 200.000 de euro, din suma totală de 300.000 de euro primită de fostul său soţ, pentru ca în schimb acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze societatea de asigurări Carpatica, ce făcuse obiectul unor activităţi de control. Cei 300.000 de euro ar fi fost daţi lui Daniel Tudor în trei tranşe, de câte 100.000 euro, o primă tranşă, în mod direct, iar următoarele două tranşe, în mod indirect, prin intermediul soţiei sale, care cunoştea atât provenienţa cât şi scopul pentru care erau remise aceste sume de bani, spun procurorii.

Iniţial, Daniel Tudor ar fi cerut trei milioane de euro de la omul de afaceri, prin intermediul lui Ovidiu Marian. Din această sumă, Ovidiu Marian a primit 500.000 de euro, din care şi-a însuşit 200.000 de euro, iar ceilalţi 300.000 de euro au ajuns la Daniel Tudor.

“În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Tudor Daniel George a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Ceilalţi inculpaţi din dosar sunt în continuare judecaţi.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă