FOTO. Primii militari americani din cadrul Inițiativei de Reasigurare Europeană au început antrenamentele în România. S-a tras cu muniție de război

de Mihai Diac

Foto: MApN

La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan (județul Galați) s-a desfășurat, joi, pe o vreme nefavorabilă, cu ninsoare și viscol puternic, un exercițiu tactic al primilor militari americani care fac parte din Inițiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI).

Exercițiul a inclus și trageri cu muniție de război.

În cadrul exercițiului tactic au fost efectuate trageri de luptă cu muniție reală, executate cu tancuri M1A2 ''Abrams'' și TR-85 M1 ''Bizonul'', vehicule de luptă M2A3 ''Bradley'' și MLI-84 M ''Jderul'', obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 ''Paladin'' și obuziere calibrul 152 mm.

Din cauza condițiilor meteo dure, sprijinul exercițiului cu avioane MiG-21 LanceR și elicoptere IAR 330 — Puma nu a fost posibil.


Citește și: SUA trimit 500 de militari în România în cadrul măsurilor de apărare a NATO în fața Rusiei lui Putin. 3500 de militari americani întăresc Flancul Estic al Alianței

Din Germania, pe parcursul lunii ianuarie, americanii se vor deplasa pe calea ferată și pe șosele până în Polonia, pe un traseu de peste 900 de kilometri. Începând din luna februarie 2017, unitățile americane se vor afla în punctele finale de dislocare. Astfel, în România va fi instalat un batalion de infanterie. Forțele Terestre ale SUA nu indică efectiv câți soldați vor fi staționați în România, dar un batalion american de infanterie are un efectiv mediu de 500 de oameni.


La exercițiul ''Justice Eagle 17", care se desfășoară în perioada 10 aprilie — 5 mai, participă peste 350 de militari români și americani din Forțele Terestre Române și Forțele Terestre ale Statelor Unite în Europa. Militarii români fac parte din Batalionul 284 Tancuri ''Cuza Vodă", Batalionul 300 Infanterie Mecanizată 'Sfântul Andrei" și Batalionul 285 Artilerie — structuri din Brigada 282 Infanterie Mecanizată ''Unirea Principatelor". Detașamentul de militari americani este asigurat de Batalionul 1 ''Vulturii luptători" din Brigada 3 Blindate, Divizia 4 Infanterie.

La eveniment au participat șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, secretarul de stat în MApN, Florin Lazăr Vlădică, adjunctul comandantului Forțelor Terestre ale SUA în Europa, John Gronski, și reprezentantul Ambasadei SUA, Dean Thompson.


Citește și: Viscolul ține în loc tancurile americane care vin să apere România. Debarcarea armamentului întârzie o zi

Cei aproximativ 500 de militari americani care se instalează la Kogălniceanu fac parte din Batalionul 1 „Vulturii luptători” („Fighting Eagles”) şi au în dotare tancuri M1 Abrams, mașini de luptă a infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin.


"Este o activitate care se desfășoară în condiții meteo deosebite. Noi ne bucurăm de ea pentru că atunci când avem vremea rea rezultatele și condițiile de instruire sunt pe măsură. Abia atunci putem să confirmăm că am reușit să atingem nivelul de instruire pe care ni l-am propus. Prin acest exercițiu se marchează practic începerea unei activități de instruire care va dura pe parcursul întregului an. Prin implicarea Comandamentului American din Europa, și în mod deosebit a comandamentului Forțelor Terestre din Europa, am reușit să organizăm aceste activități într-un plan care va cuprinde obiective de instruire în comun. Este un moment în care aprofundăm toate lecțiile învățate de-a lungul exercițiilor din anii 2015 și 2016 și pe timpul misiunilor pe care le-am desfășurat împreună în Afganistan și Irak. Este un exercițiu care contribuie la ridicarea nivelului de interoperabilitate și atingerea standardelor comune împreună cu militarii americani și prin care Armata Română își consolidează statutul de membru NATO și UE", a afirmat generalul Ciucă.

Comentarii

Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2017 - Toate drepturile rezervate