12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGrupul Rafo de la Centrala Nucleara Cernavoda

Grupul Rafo de la Centrala Nucleara Cernavoda

» Centrala Nuclearelectrica (CNE) Cernavoda si firma “Eco Petroleum” SA Constanta au semnat, in ianuarie 2006, un contract in valoare de cinci milioane de euro pentru livrarea de combustibil lichid usor (CLU) si motorina de tip Euro.

» La licitatie, “Eco Petroleum” avea certificatul de antrepozit fiscal suspendat, nu avea autorizatie speciala de mediu pentru producerea de motorina si de combustibil usor si nici instalatii performante care sa poata produce aceste tipuri de combustibili.

» Contactati de reporterii nostri, atat directorul general al CNE, cat si juristul societatii “Eco Petroleum” se declara multumiti de acest contract, pe care il considera legal.

» Consensul poate fi explicat de relatiile existente intre actionarii “Eco Petroleum”, unde se regasesc oamenii de incredere ai lui Corneliu Iacobov, si unii dintre directorii CNE.

CNE a organizat licitatia pentru achizitionarea de motorina si lichid usor tip CLU la sfarsitul anului 2005. Potrivit surselor noastre, caietul de sarcini ar fi fost facut special pentru ca firma “Eco Petroleum” sa o castige. Nu au participat decat doua firme. A fost selectata “Eco Petroleum” pentru ca pretul oferit ar fi fost mai mic. Contractul a fost incheiat pe o perioada de timp de trei ani, desi cutuma pentru contractele de acest tip este de un an, tocmai pentru obtinerea unui pret mai bun. Mai mult, Nuclearelectrica nu a tinut cont de faptul ca aceasta societate avea suspendat certificatul de antrepozit fiscal inca din 2005. Tot in 2005, in urma unor plangeri, “Eco Petroleum” a fost amendata pentru poluarea unui cartier, ne-a declarat seful Garzii de Mediu Constanta. si asta deoarece firma a montat “minirafinaria” chiar intr-un cartier de blocuri, fara sa tina cont de normele europene legate de poluare.

Pielea ursului din padure face 5 milioane de euro
Surse din cadrul CNE au declarat pentru “Romania libera” ca, la data desfasurarii licitatiei si incheierii contractului, “Eco Petroleum” nu era producator legal de motorina, iar in ultima perioada nu mai receptionase deseuri petroliere pentru asigurarea functionarii “microrafinariei”. Mai exact, firma livra combustibil usor tip III si motorina tip euro fara a fie producator al acestor produse. Potrivit autorizatiei de mediu emise de Agentia de Mediu Constanta in 2002, “Eco Petroleum” avea dreptul sa produca doar combustibil lichid greu tip pacura, nicidecum CLU sau motorina. Sursele citate ne-au mai spus ca in caietul de sarcini al licitatiei se prevedea expres obligativitatea de a dovedi calitatea de producator al acestor tipuri de combustibil. Adrian Manole, directorul Agentiei de Mediu Constanta, sustine ca firma declarata, ulterior, castigatoare, n-ar fi putut proba acest lucru: “Eco Petroleum nu are autorizatie speciala de mediu pentru producerea de combustibil lichid usor. Are o autorizatie din 2002 pentru o instalatie de reciclare de deseuri petroliere. Firma poate produce un combustibil asemanator cu lichidul usor. Nu are nici o autorizatie speciala pentru producerea de motorina. Depinde de instalatie ce poate produce”. Specialisti in domeniul petrolier ne-au explicat ca pentru producerea de motorina tip Euro este necesara o rafinarie specializata, ceea ce nu este cazul instalatiei de la “Eco Petroleum”. Sursele noastre din CNE sustin ca licitatia si contractul au fost supervizate de unul dintre directori, Ionel Bucur.

Scolit in URSS
Ionel Bucur s-a nascut in 1953, la Targu Ocna (Bacau), a absolvit Institutul Politehnic in URSS si a lucrat pe vremea lui Ceausescu la termocentrala Borzesti de pe platforma Rafo – Onesti. si-a luat doctoratul la Universitatea “Transilvania” Brasov, universitate pastorita de pesedistul Sergiu Chiriacescu, locul unde multi pesedisti au devenit doctori ca pe banda rulanta. La Centrala Nuclearelectrica (CNE) Cernavoda, Bucur ocupa in prezent functia de director Coordonare Interfete, un fel de supervizor a tot ce misca la Cernavoda. Coincidenta sau nu, functia de sef Departament Resurse Umane de la CNE i-a fost incredintata sotiei lui Viorel Hrebenciuc, Letitia.

Jonglerii cu motorina
Ne-am intrebat, pe buna dreptate, cine este “Eco Petroleum” de beneficiaza de atata bunavointa, mai ales ca ea e pe bani de la buget.
Societatea a fost implicata in multe scandaluri. Mai toate sunt legate de relatii “nepotrivite” cu Rafo Onesti. De exemplu, potrivit presei constantene, in vara anului trecut, “Eco Petroleum” a achizitionat 14 cisterne de motorina de la Rafo si a incercat sa schimbe destinatia a sapte dintre ele, pentru a nu mai plati accize si TVA. Tot potrivit presei din Constanta, in acest caz s-a deschis un dosar penal impotriva unui reprezentant al “Eco Petroleum”, Cornel Stamate, dat deja in urmarire generala la data inceperii cercetarilor pentru alte ilegalitati.

Transfer de la generalul Balta la Gheorghe Chealfa
Actuala firma “Eco Petroleum” SA s-a infiintat in 1998, sub denumirea de “Petro Recycling” SRL, al carei principal actionar era generalul Corneliu Balta, fost cadru MApN si fost actionar la Clubul Dinamo. Balta a fost arestat in 2005 si condamnat la sapte ani de inchisoare pentru prejudicierea cu 13 miliarde de lei a rafinariei Petromidia prin firma “Petrodarstel” Constanta, unde era administrator. In 2003, “Petro Recycling” s-a transformat in “Eco Petroleum”, fiind preluata de sotii Gheorghe si Camelia Chealfa (oamenii de incredere ai lui Corneliu Iacobov), care detin impreuna 89% din actiuni, si Iulian Pascanu (un procent din actiuni, probabil inclus in actionariat deoarece este si principalul administrator al firmei). Lor li s-au adaugat persoane din preajma lui Adrian Nastase, pe atunci prim-ministru: Antonio Valentin Rocsin (fiul lui Teodor Rocsin, consilierul pe probleme de mediu al premierului) si Robert Ziscovici, ambii cu cate cinci procente din actiuni.

Rafo de la Cernavoda
Gheorghe Chealfa a fost (si, probabil, inca este) unul dintre principalii colaboratori ai lui Corneliu Iacobov. “Eco Petroleum” este inregistrata la Constanta, insa cei care o controleaza fie au gravitat in jurul Rafo, fie sunt nascuti si au domicilii in judetul Bacau: sotii Chealfa la Darmanesti, administratorul si actionarul Iulian Pascanu, la Onesti, la fel si administratorii Miron Fanica (Comanesti), tigancea Cristina (Comanesti), Pascanu Mirela (Onesti), Cojan Gina (Moinesti) si Grigore Georgel (Bacau). Chiar daca nu este actionar la “Eco Petroleum”, unul dintre cei mai importanti parteneri de afaceri ai Nuclearelectrica este Ovidiu Tender, prin una dintre firmele sale fanion, respectiv firma “Nuclearmontaj” SA. Tender este un cunoscut musteriu al Rafo, prin intermediul societatii sale, Carom Onesti, chiar arestat datorita relatiilor de afaceri dintre Rafo si Carom, considerate in afara legii de catre procurorii Parchetului General. De altfel, Tender este un apropiat al cercului de influenta de la Bacau, avand o relatie speciala cu Corneliu Iacobov. Fara a face nimanui un proces de intentie, constatam ca afacerile cu statul sunt profitabile, iar interesele gruparii Rafo s-au mutat la Cernavoda.

Nuclearelectrica spune ca a primit garantii
Directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, ne-a declarat ca societatea “Eco Petroleum” a fost selectata in urma unei licitatii organizate prin intermediul Bursei Romane de Marfuri, pentru care si-au cumparat caietul de sarcini cinci firme. Teodor Chirica sustine ca directorul Ionel Bucur nu s-a implicat in incheierea acestui contract, ca “persoana in cauza nu a avut nici o contributie la intreaga desfasurare a procesului de selectare a firmei castigatoare a licitatiei deschise”. Directorul general a mai spus ca “detinerea autorizatiei de mediu de catre producator este problema furnizorului si nu a achizitorului, obligatiile de livrare fiind garantate printr-o garantie de buna executare”.

Eco Petroleum: “Am avut autorizatie de mediu”
Prin intermediul secretarei, managerul “Eco Petroleum”, Grigore Georgel, a refuzat dialogul cu noi. Doar juristul firmei lui Gheorghe Chealfa a acceptat sa ne raspunda la intrebari, dar raspunsurile, extrem de rezervate, contrazic acuzele Garzii de Mediu: “Am avut autorizatie de mediu in momentul in care am incheiat contractul cu Nuclearelectrica. Eram la zi cu toate documentele”, ne-a declarat acesta.
Oficialul firmei recunoaste ca au existat unele probleme, dar sustine ca acestea ar fi fost remediate, fiind achizitionate instalatii moderne, la nivel european.

Chealfa, unul dintre teparii RAFO

Fratii Chealfa (Gheorghe si Gelu) au facut parte din reteaua de afaceristi acuzati ca au contribuit la falimentarea Rafo Onesti, pe filiera Darmanesti-Rafo Onesti-Carom Onesti. Cei doi au fost acuzati, printre altele, ca ar fi infiintat firme-fantoma, care ar fi capusat rafinariile de la Onesti si Darmanesti. Mai exact, printr-o suveica de societati – reale sau fantoma – fratii Chealfa ar fi vandut la preturi exorbitante celor doua rafinarii instalatii invechite (obtinute din dezafectarea unor societati de stat), pe hartie acestea fiind trecute ca instalatii noi, necesare retehnologizarii Rafo. Totodata, prietenii PSD mai sunt acuzati ca ar fi vandut societatilor petroliere diverse produse expirate la sume de peste 1.000 de ori mai mari. Implicit, TVA incasat din aceste tranzactii a fost mult mai mare decat cel cuvenit. S-a ajuns astfel ca intr-o singura luna, de exemplu, cei doi frati sa vanda rafinariei Darmanesti produse supraevaluate in valoare de 260 miliarde de lei. Fratii Chealfa au fost si sponsori oficiali ai PSD, avand relatii apropiate cu Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacobov. In campania electorala din 2000, turneul lui Ion Iliescu in judetul Bacau a fost sprijinit logistic de Gheorghe Chealfa, responsabil cu transportul produselor alimentare si al materialelor propagandistice. Chealfa a dat atunci oamenilor cu venituri reduse din mai multe localitati cate 10 milioane lei si o vaca, sfatuindu-i sa voteze cu Ion Iliescu. Liderul PSD a obtinut o majoritate zdrobitoare in judetul Bacau. Dosarele penale prin care Gheorghe si Gelu Chealfa sunt cercetati pentru diverse capete de acuzare s-au “ratacit”, inexplicabil, la Parchetul General.

Filiera Tender e prima la Cernavoda
Grupul de firme Tender a fost selectat pe vremea guvernarii PSD sa fie unul dintre actionarii societatii care va administra cea de-a treia unitate a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda. Alaturi de Tender au mai fost selectate alte sase concerne, printre care LNM (proprietarul de la Sidex Galati), Enel (Italia), AEL (Canada), Gabriel Resources (Rosia Montana). Au fost excluse din cursa insa firme foarte puternice, cu expertiza consacrata in domeniu, printre care “General Electric”. Potrivit unor surse din cadrul centralei de la Cernavoda, grupul Tender a fost selectat special pentru a deveni cel mai important partener la constructia reactorului 3. De altfel, firma Nuclearmontaj, detinuta de Tender, a incheiat cele mai importante contracte de montaj al instalatiilor nucleare pentru centrala de la Cernavoda. Alte doua firme ale lui Tender, FECNE si Vulcan, lucreaza in acest moment la constructia celui de-al doilea reactor.

Nuclearmontaj, la un pas de faliment
In vara anului trecut, societatea Nuclearmontaj era la un pas de faliment, punand in pericol termenele de constructie si finalizare ale reactorului 2. Ministerul Finantelor, prin intermediul ANAF, pusese sechestru pe conturi si utilaje, in contul unor datorii la stat de 130 de miliarde lei. Pentru recuperarea acestor bani, Finantele constantene au scos la vanzare chiar utilajele speciale cu care Nuclearmontaj lucra la centrala nucleara. De altfel, se avea in vedere disponibilizarea a 1.000 de muncitori. Lucrarile au fost intarziate mai bine de trei luni. In cele din urma, reactorul doi a fost pus pe picioare, lucrarile fiind pe cale de finalizare.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă