8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialÎCCJ se va pronunța joi asupra contestației fostului președinte CASMB, Ovidiu Munteanu

ÎCCJ se va pronunța joi asupra contestației fostului președinte CASMB, Ovidiu Munteanu

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au amânat, pentru joi, pronunțarea asupra contestațiilor formulate de președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) Ovidiu Munteanu și de alte șase persoane împotriva deciziei prin care au fost arestați preventiv în dosarul în care procurorii investighează decontări ilegale de la CASMB, informează Agerpres.

Judecătorii au luat în discuție contestațiile înaintate de Ovidiu Munteanu, Gabriela Rodica Mocanu, Mina Elena Petrescu, Jeana Sardare, Lucian Vasile Bara, Ion Ovidiu Mihăescu, Ion Răzvan Geambașu împotriva deciziei din 1 septembrie a Curții de Apel București prin care au fost arestați preventiv pentru 30 de zile și au amânat o decizie pentru joi.

Pe 1 septembrie, în același dosar, au fost arestați preventiv și fostul președinte al CNAS Marian Burcea, alături de Alin Sergiu Costache, Nicolae Sergiu Ciobanu, Răzvan Mihai Mischie, Mariei Costică și Cristinei Manta, în timp ce Irina Adelina Geambașu a fost plasată în arest la domiciliu.

DNA arăta că Marian Burcea, fost președinte al CNAS, este cercetat pentru constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite; Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale și, respectiv, din 13 iulie, președintele CASMB — pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit penal; Ion-Răzvan Geambașu, director executiv al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și manager al Direcției Medic șef a CASMB — pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (opt acte materiale).

Lucian-Vasile Bara, președinte al CASMB de până la 13 iulie, este cercetat pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; managerul Direcției Control a CASMB, Ion-Ovidiu Mihăescu — pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Alin-Sergiu Costache, șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS — pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Gabriela-Rodica Mocanu, Mina-Elena Petrescu, Jeana Sardare, funcționare în cadrul CASMB, sunt cercetate pentru complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată (354 de acte materiale), constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, în formă continuată, și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în formă continuată (354 de acte materiale).

Nicolae-Sergiu Ciobanu este cercetat pentru trafic de influență, în formă continuată (3 acte materiale), și instigare la folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite; Irina-Adelina Geambașu, asociat și administrator al unei societăți comerciale, e cercetată pentru instigare la infracțiunea de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale); Răzvan-Mihai Mischie, reprezentant legal al unei societăți prestatoare de servicii medicale — pentru înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale), Maria Costică, reprezentant legal al unei societăți prestatoare de servicii medicale — pentru înșelăciune, în formă continuată (17 acte materiale) și avocata Cristina Manta, pentru complicitate la înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale).

Potrivit ordonanței procurorilor, în cauză există date și probe că, prin activitățile infracționale desfășurate de inculpați, bugetul CASMB a fost păgubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Concret, arată anchetatorii, în perioada ianuarie 2016 — august 2017, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, prin care sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București ar fi fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CASMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă