9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialInstitutul Naţional de Gastronomie s-a înfiinţat la Sibiu. Chef Scărlătescu, co-fondator

Institutul Naţional de Gastronomie s-a înfiinţat la Sibiu. Chef Scărlătescu, co-fondator

Institutul Național de Gastronomie a luat fiinţă miercuri, la inițiativa Euro Toques România şi Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ – ACEEA. Mai mult, să nu uităm că, în 2019, Sibiul este Capitală Europeană Gastronomică.

Pe lângă o bună parte dintre cei mai buni chefi din țară, la evenimentul de la Sala Thalia a participat și chef Cătălin Scărlătescu, care a promis susținerea deplină a acestui proiect. Totul s-a petrecut în foaierul Sălii Thalia de la Filarmonica Sibiu, care funcţioneaz în bastionul cel mai mare al vechii Cetăţi.

„Institutul va avea două componente: una de promovare a tradițiilor culinare românești peste hotare și una de cercetare, de dezvoltare și inovație culinară”, spune Radu Zărnescu, președintele Euro Toques România.

Dr. Iulia Drăguț, manager al proiectului, a explicat că în Sibiu va fi un centru culinar pentru training-uri, pregătirea și formarea noilor generații de bucătari, dar se are în vedere și cercetarea, pe diferite paliere de interes gastronomic: de la inovația culinară, până la studii sociologice, istorice, antropologice, etnologice, gastrosofice. 

„Ne propunem să fie un  institut în adevăratul sens al cuvântului, cu evenimente importante care să promoveze gastronomia tradițională românească prin diferite evenimente. De exemplu, «Congresul mondial al tradițiilor culinare», pe care urmează să-l organizăm a doua oară, primul a fost la București, îl vom face aici, la Sibiu, în anul 2019. Cred că și poziționarea geografică a orașului ne ajută foarte mult, pentru că, fiind în centrul țării, accesul este ușor pentru toți maeștrii în arta culinară”, a afirmat Iulia Drăguț.

Unul dintre cei care au susţinut acest demers de la bun început şi este co-fondator este chef Cătălin Scărlătescu.

„Eu m-am apucat de treaba asta cu mult înainte de a apărea la televizor. Eu m-am născut într-o familie care face bucătari și ospătari. Am învățat să merg prin bucătărie ținându-mă de fața de masă. Inițiativa este incredibilă. Mie nu îmi plac proiectele care eșuează, de aceea pe acesta o să îl împing de la spate. Să facem un teatru frumos din gastronomia aceasta. Dacă veți ști să controlați timpul și temperatura, veți fi stăpânii acestei bucătării. Să nu alergăm după stele Michelin, ci să punem pătrunjel în mâncare. Dacă tragem tare la căruța asta, o să avem și stele”, a spus chef Scărlătescu.

Mai mutle inormaţii şi fotogalerie cu preparatele chefilor, adevărate opere de artă, găsiţi AICI!

Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...
Ultima oră
Pe aceeași temă