19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialJurnalistul Sabin Orcan, în dialog cu Răzvan Orășanu și Lucian Isar: Pe...

Jurnalistul Sabin Orcan, în dialog cu Răzvan Orășanu și Lucian Isar: Pe scaunul de premier va sta un plagiator. Președintele Iohannis nu a mai fost jucător. Florin Cîțu: Coldea îl ridică în slăvi, dar Tudose a picat examenul lui Vâlcov

Directorul editorial al ziarului „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan, discută, marți seara, cu economistul Lucian Isar, analistul economic Răzvan Orășanu și senatorul liberal Florin Cîțu, despre decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Mihai Tudose ca premier.

„Atmosferă relaxată la PSD, după ce dl. Iohannis nu a mai refuzat propunerea domnului Tudose. El a făcut 11 studii de perfecționare, iar apoi a plagiat o treime din teza de doctorat, după care a vrut să și-o retragă, recunoscând, practic, plagiatul. Pe scaunul de premier va sta un plagiator, doctor la Academia SRI. Toți oamenii care îl înconjoară sunt de la SRI. Am un gust amar, președintele nu a mai fost jucător”, a spus jurnalistul Sabin Orcan.

El a continuat precizând că „în zilele de război politic nebun”, Guvernul a uitat să se ocupe de problemele românilor.

„Cum s-a schimbat președintele Iohannis, prin nominalizarea lui Tudose?”, i-a întrebat Sabin Orcan pe invitații săi. „Ce ne spunea Klaus Iohannis când candida la prezidențiale și ce a făcut ieri sunt la depărare (…) Dl. Tudose a obținut două grade”.

„Suntem în țara în care am avut un ministru al Educației plagiator”, a subliniat Răzvan Orășanu.

Sabin Orcan a afirmat că „este o șmecherie românească avansarea în grad universitar în rezervă, pe baza doctoratului”. „Vi se pare că este omul care poate conduce?”

În replică, Lucian Isar a precizat că „este clar că piramida e răsturnată”: „În România s-a mers foarte mult pe inflație de titluri. Dacă nu ai cel puțin un doctorat, nu exiști. De aici și această industrie de a produce doctori peste noapte. Cu siguranță că, pentru a produce atât de multe, apelezi la shadow writers, oameni care scriu pentru tine. La universitățile din străinătate, există un cod strict.”

Senatorul Florin Cîțu a precizat: „Nu aș vrea să intru în discuție despre cum a decis dl. Iohannis. Este o dezamăgire, toți speram să fie jucător. Eu unul am cerut mai mult, să iasă PSD de la guvernare. Nu s-a putut. Acesta este votul din decembrie. Aș vrea să aduc în discuție și instituțiile publice independente. Atunci când opoziția are puterea pe care o avem noi astăzi, 20%, există și instituțiile independente: BNR, ASF, Curtea de Conturi. Toate acestea sunt populate de membri ai PSD. Facem opoziție cât putem, acestea sunt voturile. Trebuie ca instituțiile independente să își facă treaba. Ar trebui să ne spună unde ne duce Legea salarizării bugetare, care sunt implicațiile. INS, la fel, sunt numiți de Guvern. Curtea de Conturi, nu mai spun de ea… este populată de PSD. Vorbim de plagiate, de doctorate… Dl. Tudose nu are ce altceva să ne arate. Are doar CV-ul cu doctorate și așa mai departe. Dl. Tudose a picat examenul în fața domnului Vâlcov, dl. Coldea îș ridică în slăvi. Acesta este premierul României”.

Lucian Isar a comentat decizia PSD de a-l demite pe Sorin Grindeau. „A cumpărat șase luni. Poate să renunțe la anumite promisiuni din programul de guvernare, mai ales la cele economice. Din acest punct, este bine ales Mihai Tudose (…) Vă dau un exemplu pozitiv. El este, probabil, cel care l-a dat jos pe Negrițoiu de la ASF. A rămas în opinia publică, că el a inițiat mișcarea. Până la urmă, aveau de ales între un premier care să își asume programul de guvernare, să recupereze întârzierea. Deja deficitul este destul de mare. Nu mai este posibil să crească și salarii și pensii și să crească și cheltuielile de Apărare. Din acest punct de vedere, era nevoie de un premier care să gestioneze această situație”.

În replică, Sabin Orcan a calificat acțiunea drept una „cinică”. „Probabil când va ieși în Europa, va vorbi o engleză de-l vor durea mâinile”.

 


Citește și:  Premierul desemnat, Mihai Tudose, discută cu Liviu Dragnea și cu șefii de filiale PSD. Șeful social-democraților susține că întregul partid e mulțumit de nominalizare. Niculae Bădălău: Îi lipsește anvergura de prim-ministru. E normală o nouă evaluare, peste șase luni. Posibila componență a Executivului

Liviu Dragnea şi premierul desemnat Mihai Tudose au plecat împreună de la Palatul Parlamentului pentru a merge la Vila Lac 1, unde este programată o întâlnire informală cu liderii de organizaţii judeţene ale PSD.


„Această criză prin care trecem, o criză politică, dăunează grav României, dăunează economiei românești, dăunează imaginii României în lume și opinia mea este că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem cât se poate de repede un nou guvern, un guvern care începe să rezolve problemele care au rămas nerezolvate, respectiv problemele care au apărut din cauza acestei crize care a pornit în interiorul PSD", a declarat Klaus Iohannis, luni seara, la Palatul Cotroceni.

 

 

 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă