14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMihai Răzvan Ungureanu, prima ieșire publică după demisia de la conducerea SIE:...

Mihai Răzvan Ungureanu, prima ieșire publică după demisia de la conducerea SIE: Este o chestiune de luni, poate ani, până când în România o să apară un partid de extremă dreapta

Fostul director al Serviciului de Informații Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu, a precizat, în cadrul unei prelegeri pe care a susținut-o la Facultatea de Studii Europene a Universități „Babeș-Bolyai” din Cluj, că este o chestiune de luni, cel mult de câțiva ani, până când în România o să apară un partid de extremă dreapta, notează Press One.

Mihai Răzvan Ungureanu a susținut, joi, o conferință intitulată „Bătrâna Europă și noul naționalism”. Potrivit sursei citate, aceasta este prima ieșire publică de când Ungureanu a demisionat de la conducerea SIE.

În opinia sa, acest tip de partid este, în Uniunea Europeană, cel mai puternic inamic al drepturilor omului, întrucât coagulează temerile privind dispariția unei culturi naționale și dizolvarea tradițiilor într-o cultură supranațională. „Discursurile și retorica acestor partide au distrus dezbaterea publică, prin distrugerea nuanțelor. Trebuie spus că ele viciază și selecția liderilor – nu dubiul intelectual și etic primează, ci agresivitatea și vocea mai puternică. Este o criză dramatică a liderilor care să transmită mesaje de apărare a drepturilor omului sau un discurs pozitiv", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

În ceea ce privește aparteneța României la UE, Mihai Răzvan Ungureanu a precizat: „Pentru noi a devenit ca un dat care nu ni se mai poate lua. Constat cu foarte mare tristețe că nu am avut nicio manifestare publică de sărbătorire a 10 ani de când suntem membri în UE, nici în decembrie, anul trecut, nici în ianuarie, anul ăsta. (…) Ceea ce încă amână, la noi, apariția unui partid de extremă dreapta sunt detalii mecanice. Este o chestiune de luni, poate de ani, dar, orișicum, se va întâmpla", a opinat MRU.

În 26 septembrie 2016, Mihai Răzvan Ungureanu și-a depus demisia de la șefia Serviciului de Informații Externe (SIE). Sursele România liberă au informat că șeful SIE a fost nevoit să demisioneze din motive medicale. 

Mihai-Răzvan Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 și director al Serviciului de Informații Externe al României în perioada 2007-2012. El a fost premier în perioada februarie-aprilie 2012, când Guvernul condus de el a căzut după 78 de zile de mandat, în urma moţiunii de cenzură a opoziţiei. În 15 iulie 2015, Mihai-Răzvan Ungureanu a fost învestit în funcția de director al Serviciului de Informaţii Externe.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă