13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialFOTO+ LIVE VIDEO. Noi abuzuri din partea Kremlinului. Poliția din Moscova a...

FOTO+ LIVE VIDEO. Noi abuzuri din partea Kremlinului. Poliția din Moscova a reținut 700 de persoane și pe opozantul lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, la un miting anticorupție. Mesajul disidentului rus, pe Twitter: Continuați-vă marșul pașnic

UPDATE 19.30: Poliția rusă a arestat la Moscova peste 700 de persoane în timpul unor demonstrații anticorupție la care s-au prezentat mii de persoane. Poliția moscovită a transmis în urmă cu puțin timp că s-au efectuat “circa 500” de arestări, dar ONG-ul OVD-Info transmite că peste 700 de persoane au fost arestate. Printre aceste persoane se enumeră și Alexei Navalnîi, liderul opoziției de la Kremlin.

Navalnâi a lansat un apel la organizarea acestor proteste după ce la jumătatea lunii martie a publicat un raport în care îl acuza pe premierul rus Dmitri Medvedev că deține controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG.


18.20: Autorităţile ruse au precizat că aproximativ 7.000 de persoane au participat la demonstaţia anticorupţie de pe străzile Moscovei. Însă, numărul real al protestatarilor ar putea să fie mult mai mare prin comparaţie cu datele prezentate de poliţie. Mulţiumea s-a întins de la un capăt la celălalt al străzii Tverşkaia.

”Bună! Vreau să spun că totul este în regulă cu mine. Acum sunt la secţia de poliţie şi vorbim cu poliţiştii despre filmul lui Medvedev. Continuaţi-vă marşul paşnic, vremea e frumoasă”, a scris Navalnîi, într-un mesaj postat pe Twitter.

În Vladivostok, autorităţile au reţinut forţat mai mulţi protestatari în apropierea gării centrale. De asemenea, proteste însemnate au avut loc şi în localităţi precum Novosibirsk, Tomsk şi Krasnoiarsk.

Cel puţin 25 de persoane au fost arestate în Vladivostok, iar alţi 12 protestatari au fost ridicaţi în Habarovsk.


Poliția din Moscova l-a reținut duminică pe opozantul Alexei Navalnîi, în contextul desfășurării în mai multe orașe din Rusia a unor manifestații anticorupție.

Manifestațiile au început în mai multe orașe din estul Rusiei, iar la Moscova protestatarii s-au reunit la ora locală 15,00 (14,00 ora României). În capitala rusă poliția a desfășurat importante efective de-a lungul traseului prevăzut al demonstranților.

Polițiștii l-au pus pe Navalnîi într-o dubă după ce a fost ridicat de pe stradă, în centrul Moscovei. Un martor a relatat că sute de protestatari au înconjurat duba poliției în vare a fost urcar Navalnîi, încercând să împiedice arestarea acestuia. Ei au încercat minute la rând să deschidă ușile dubei, dar fără succes.

“Sunt fericit că atâție oameni au ieșit pe străzi din estul țării către Moscova”, a spus Navalnîi cu câteva momente înainte să fie reținut.

Reporterii Reuters spun că cel puțin încă 100 de persoane au fost reținute de forțele de ordine, iar un elicopter a survolat pe deasupra locurilor unde se înregistrau proteste.  

Pe de altă parte, AFP transmite că cel puțin 130 de protestatari au fost arestați, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene în centrul Moscovei, pentru a-i împrăștia pe manifestanți.

Navalnîi a lansat un apel la organizarea acestor proteste după ce, la jumătatea lunii martie, a publicat un raport în care-l acuza pe premierul Dmitri Medvedev că deține controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unei ONG. Înregistrarea video publicată de opozantul rus pe YouTube, în care descrie tacticile la care ar fi recurs premierul rus, a fost vizionată de peste 11 milioane de ori, dar Medvedev nu a reacționat până în prezent.

De formație jurist, Alexei Navalnîi denunță de câțiva ani, pe blogul său, corupția la nivel înalt din Rusia și și-a anunțat deja intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018 din Rusia. La Novossibirsk (Siberia), aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat în centrul orașului, purtând pancarte cu mesajul „Nu corupției”.

Peste 1.500 de persoane au mărșăluit în orașele siberiene Krasnoiarsk și Omsk, iar la Vladivostok, în Extremul Orient rus, în jur de 700 de persoane au manifestat, dintre care 10 au fost arestate. Alexei Navalnîi a anunțat pe site-ul său că manifestații anticorupție erau prevăzute pentru duminică în 99 de orașe, însă în 72 dintre acestea autoritățile s-au opus desfășurării protestelor.

Cele mai citite

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR Titi Stoica împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă