10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOm de afaceri din Satu Mare, fost consilier al lui Daniel Constantin,...

Om de afaceri din Satu Mare, fost consilier al lui Daniel Constantin, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Un om de afaceri din Satu Mare a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 400.000 de euro de la un fost vicepreşedinte al ANRP, căruia i-ar fi promis că poate interveni la DNA Oradea în legătură cu un dosar în care cei doi sunt cercetaţi.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus trimiterea în judecată pentru trafic de influenţă a lui Daniel Marin Bran, acesta fiind un om de afaceri din Satu Mare.

În rechizitoriu, procurorii susţin că, în 6 septembrie 2013, Bran a acceptat promisiunea remiterii unei sume de 400.000 euro de către un denunţător pe care l-a lăsat să creadă că are influenţă asupra unui magistrat din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Oradea, pentru a-l determina pe acesta să dispună o soluţie favorabilă într-o cauză penală, adică scoaterea de sub urmărire penală a denunţătorului.

Bran a fost consilierul personal al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Surse judiciare au declarat că denunţătorul lui Bran este fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) Dumitru Cătălin, iar traficul de influenţă s-a făcut în legătură cu un alt dosar, instrumentat de fostul şef al DNA – Serviciul Teritorial Oradea Marius Iancu, şi legat de modul în care ANRP a plătit în timp record despăgubiri de 5.213.222 euro unui samsar de terenuri din Satu Mare, dosar în care atât Bran, cât şi fostul vicepreşedinte al ANRP sunt anchetaţi pentru corupţie.

“În perioada 23 iulie 2012 – 11 septembrie 2013, denunţătorul a ocupat o funcţie de conducere în cadrul ANRP, fiind coleg de partid cu inculpatul Bran Daniel Marin, pe care l-a şi cunoscut cu ocazia unor şedinţe, acesta din urmă fiind consilier «de fapt» al preşedintelui partidului”, se precizează în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, în toamna anului 2012, Bran s-ar fi deplasat la biroul denunţătorului, situat în Bucureşti, ocazie cu care i-ar fi relatat că are nevoie de sprijin într-un dosar de restituire a unui imobil obţinut în baza unei hotărâri judecătoreşti. Potrivit relatărilor denunţătorului, întrucât la acel moment activitatea ANRP era suspendată, recomandarea pe care i-a adresat-o lui Bran a fost de a solicita ajutorul unei case de avocatură, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Ulterior, în intervalul iulie-august 2013, denunţătorul, ca funcţionar cu funcţie de conducere la ANRP, ar fi fost sunat de un magistrat din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Oradea, care i-ar fi cerut înaintarea cu celeritate a unor înscrisuri pe care le solicitase anterior într-o adresă trimisă către instituţie.

“După aproximativ două zile, acelaşi magistrat l-ar fi contactat din nou telefonic şi i-a pus în vedere că trebuie să se deplaseze la sediul DNA – Biroul Satu Mare, în vederea audierii”, se arată în comunicat.

După audieri, denunţătorul s-a întors la Bucureşti şi la un interval de câteva zile ar fi fost căutat la locuinţa pe care o deţine în Capitală de către Daniel Bran, care ar fi promis că îl poate ajuta să îşi rezolve problema.

“Ulterior, în 6 septembrie 2013, inculpatul Bran Daniel Marin şi denunţătorul s-ar fi întâlnit în municipiul Bucureşti, subiectul discuţiei fiind în esenţă găsirea unei modalităţi de «rezolvare a problemei penale a denunţătorului». Pe parcursul acestei discuţii, inculpatul Bran Daniel Marin, în mod constant, şi-ar fi asumat rolul de intermediar în presupusa relaţie denunţător – procuror, acceptând totodată promisiunea sumei de 400.000 de euro”, arată DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Omul de afaceri sătmărean Daniel Bran, administrator al unei firme de construcţii, a fost arestat în decembrie anul trecut, iar în prezent este cercetat de DNA Oradea în stare de libertate, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, într-un alt dosar.

Potrivit unui comunicat transmis, la vremea respectivă, de DNA, Daniel-Marin Bran a pretins şi a primit, în aprilie-mai 2013, de la o persoană, titulară a unui drept litigios, suma de 500.000 de euro.

Potrivit unor surse judiciare, banii au fost oferiţi de sătmăreanul Michael Power Mureşan, care cumpărase cu 100.000 de euro drepturile litigioase asupra fostei “Grădini Kindriş” din municipiul Satu Mare, un teren de două hectare sub fostul supermarket Interex, sub Biserica Ortodoxă din Cartierul Micro 17, iar instanţele de judecată au dispus ca Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) să îi plătească despăgubiri de 5.213.222 euro în schimbul suprafeţei.

În schimbul celor 500.000 de euro, Bran ar fi promis că va interveni pe lângă funcţionari din cadrul ANRP, pentru a grăbi întocmirea actelor şi a plăţii. Mureşan a încasat despăgubirile în întregime.

Conform unor surse judiciare, în acelaşi dosar, procurorii DNA Oradea îl cercetează şi pe Cătălin Dumitru, fost vicepreşedinte al ANRP.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă