25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialOpinia publică, argumente pro și contra în cazul tragediei din Retezat. Moartea...

Opinia publică, argumente pro și contra în cazul tragediei din Retezat. Moartea celor doi copii ar fi putut fi evitată? Părinții micuților campioni ar putea fi trași la răspundere?

Tragedia petrecută ieri pe vârful Retezat, în urma căreia doi copii campioni la ascensiuni ale unor vârfuri muntoase au murit după ce au fost prinși de o avalanșă, a împărțit opinia publică în două părți: cei care spun că părinții copiiilor ar fi de vină pentru că au pornit pe un astfel traseu pe o vreme capricioasă, dar și cei care spun că “muntele își cere un sacrificiu” și alpinismul este un sport cu un risc maxim.

La aceste întrebări au încercat să răspundă și persoane cunoscute opiniei publice, precum Vlad Petreanu, Sorin Ioniță și Oana Marinescu. Cei trei au păreri opuse în legătură cu acest eveniment tragic petrecut sâmbătă pe munte.

Sorin Ioniță, din cadrul ONG-ului ExpertForum, scrie pe contul său de Facebook că oamenii sunt făcuți cu două lucruri care ne demonstrează diferențele: siguranța și autodepășirea. Cele două sunt opuse, iar cei care vor să reușească lucruri incredibile, aleg o doză mai mare din cea de-a doua.

“Muntele e un sport periculos iar riscul poate fi redus, dar nu eliminat. Ti-l asumi sau nu, alta cale nu-i. E primul lucru pe care il inveti la scoala de munte. Al doilea e sa nu te plangi si sa dai vina pe arbitru, ca la alte sporturi; pentru ca arbitrul e departe, sus.
Prognoza de vreme proasta sau avalansa e o ghiceala cu probabilitati, nu geometrie precisa. Acolo sus esti singur cu tine insuti si cu your best judgement, cum se zice. Daca nu gestionezi asta la 2000m, cum o s-o faci la 7000m? E absurd sa crezi ca doi parinti nu s-au gandit la toate astea cand au plecat cu copiii lor pe munte ca sa faca performanta. Si ca mai au nevoie acum, in drama lor, de vreo lectie birocratica din partea autoritatilor. Au gestionat bine precedentele 100 de situatii si prost pe a 101-a, e tragic dar se intampla uneori iar ei sunt ultimii care sa-si fi dorit asa ceva. Ce vrei sa anchetezi penal aici?
Faptul ca societatea postmoderna e incapabila sa mai accepte ideile de soarta si risc, vrand sa controleze totul, inclusiv pe ceilalti, cu inginerie sociala, procese verbale sau vibratii pozitive, dupa caz, n-o sa inlature total ceasul rau, ci doar va amplifica nevroza. 
Criminalizarea oricarei activitati riscante asumate in cunostinta de cauza, de babele moraliste de la protectia consumatorului, o sa omoare natura umana in procese kafkiene. Pentru ca asa suntem construiti, sa vrem doua lucruri opuse deodata: si siguranta, si autodepasire. Prima face viata posibila, cealalta ii dă un sens. Doar ca le vrem in doze diferite, fiecare din noi. 
Oamenii astia au vrut mai mult din a doua. Nu stiu daca nu cumva asta e ce ne tine pe toti pe calea cea dreapta, pe termen lung”, afirmă Sorin Ioniță pe contul de Facebook.

Postarea a fost văzută de peste 1.000 de oameni și distribuită de peste 140 de ori.

Multe persoane sunt de acord cu aceste afirmații, dar altele sunt împotriva acestora și susțin că părinții care își iau copiii în expediții ar trebui să le asigure celor mici o siguranță deplină, indiferent de circumstanțe. Unul dintre cei care susține acest lucru este jurnalistul Vlad Petreanu.

Pornind de la faptul că salvamontiștii au transmis toturor care se aflau pe munte că riscul de avalanșă era la nivelul maxim, Vlad Petreanu își pune întrebarea legată de responsabilitatea adulților care i-au luat în grup pe cei doi copii.

“Cât de responsabili – sau iresponsabili – sunt adulții care au organizat această ascensiune, în ciuda avertismentelor de avalanșă, luând în grup și doi copii?

Că tu ești adrenaline-junkie, pot înțelege, dar ce lampă-ți filează când îți expui copilul la aceleași riscuri mortale care-ți dau ție furnicături?

În România există o legislație bogată și destul de precisă care privește protecția minorilor și există și instituții finanțate din bani publici care se ocupă cu aplicarea acestei legislații. Cum se simt acum funcționarii din acest sistem, când citesc despre moartea unor minori, pe munte, care au făcut anterior recorduri de vârstă la ascensiuni montane?

De fapt, cui i-o fi venit ideea de a stabili un “record de vârstă” la ascensiunea unor vârfuri de 7000 de metri? Ce e asta, experiment de supraviețuire cu minori?

Cât discernământ are un copil de 12 ani când spune că ar vrea să urce un munte de 7.000 de metri? Cât discernământ are un părinte care-l încurajează să facă asta?”, scrie Vlad Petreanu pe site-ul său.

Jurnalistul se întreabă dacă Direcția de Protecție a Copilului se autosesizează în cazul tatălui fetiței decedate în acest accident, dar și despre câștigurile bărbatului din sponsorizările și finanțările făcute pe seama “recordurilor de vârstă de către propriii lui copii.”

Oana Marinescu, director și fondator al firmei de PR, OMA Vision, a transmis, tot prin intermediul unui postări pe contul de Facebook, că nu este de acord cu ambiționarea copiiilor pentru doborârea recordurilor stabilite în circumstanțe periculoase, așa cum este alpinismul. Ea spune că, “în goana după “cucerirea” unor vârfuri, aroganța ucide”, iar cei doi copii au murit pentru că părinții lor au ignorat avertismentele salvamontiștilor și regulile de la baza muntelui.

Oana Marinescu a comentat postările de pe Facebook ale micuței Dor Geta Popescu, fata care a murit pe munte. Ea spune că aceste postări nu sunt ale unui copil, ci ale unui „adult lacom, care dă ordine”.

"Doi copii au murit pentru ca parintii lor au ignorat avertismentele salvamontistilor si reguli de baza ale muntelui. Probabil nu era prima oara cand ignorau nevoile reale ale copiilor. In goana dupa "cucerirea" unor varfuri, aroganta ucide. Postarile prezentate in articolul de mai jos nu sunt ale unui copil. Sunt ale unui adult lacom, care da ordine. Iar pentru cei care cred ca la altitudine "se traieste", realitatea este alta: la altitudine mare se moare treptat, din cauza lipsei de oxigen. De aceea urcarea si coborarea trebuie facute intr-un timp limitat. Si adultii sufera din cauza lipsei de oxigen. E drept, fetita aceasta abia de anul acesta urma sa depaseasca 7000m – dupa 7500 intra in "zona mortii", in care dupa un timp un om moare si fara avalansa – dar oxigenul tot putin e si la 5000-6000. Ce impact are aerul rarefiat asupra unui copil in formare? Ce impact are presiunea parintilor asupra unor copii pentru a face performanta, in mod special in conditii extreme? Cat sufera astfel de copii dpdv psiho-emotional si fiziologic? Din punctul meu de vedere, "mediatizarea" apare in acele postari ca un ranjet de cinism. Mediatizarea contribuie la presiunea adultilor asupra copiilor: imaginea hraneste egouri narcisice. E un cerc vicios, in care copiii sufera si mor. Narcis a sacrificat un copil pentru imaginea de sine. Parerea mea", a scris Oana Marinescu pe contul său de Facebook.

Zsolt Torok, președintele Comisiei de Alpinism din cadrul Federației de Alpinism, a scris, pe contul său de Facebook, că nu există cuvinte pentru tragedia din Munții Retezat, în care și-au pierdut viața Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hațeg au deschis un dosar penal, pentru ucidere din culpă, în cazul celor doi copii minune ai alpinismului românesc, care și-au pierdut viața sâmbătă, într-o avalanșă în Munții Retezat. 

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă