12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPericol de avalanșă în Munții Făgăraș și în Masivul Bucegi. Toate traseele...

Pericol de avalanșă în Munții Făgăraș și în Masivul Bucegi. Toate traseele montane rămân închise

Riscul de producere a avalanșelor este maxim în Munții Făgăraș, la altitudini de peste 1800 de metri, în timp n timp ce în Bucegi riscul este cotat cu 4 pe o scară de la 1 la 5, avertizează şeful Serviciului de Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, citat de News.ro.

„În Făgăraş riscul de avalanşă este maxim, de gradul cinci din cinci, la peste 1800 de metri şi de gradul trei la altitudini sub 1.800 de metri” a declarat  Ion Sănduloiu.

Şi în Masivul Bucegi este risc important de producere a unor avalanşe. Potrivit şefului Salvamont Buşteni, Gheroghe Haiduc, riscul ca stratul de zăpadă să se disloce este cotat cu gradul patru la altitudini mari. În aceste condiţii, toate traseele montane din Masivul Bucegi, închise la începutul iernii, rămân impracticabile. Turiştii sunt sfătuiţi să respecte interdicţiilelegate de accesul pe traseele de mare altitudine.

Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a declarat că în condiţiile în care buletinul privind riscul de avalanşă se emite doar pentru Masivele Făgăraş şi Bucegi, salvamontiştii speră ca avertizări similare să fie emise şi pentru alte masive.

„Vrem să extindem buletinul de risc de avalanşă la nivel naţional, pentru mai multe masive, pentru că sunt mai multe staţii meteo montane, cum ar fi în Semenic, în Ceahlău, în Rodnei şi încercăm să extindem emiterea acestui tip de buletin şi pentru masivele unde sunt staţii meteo la altitudine mare”, a spus Ion Sănduloiu.

Potrivit meteorologilor sibieni, în Munţii Făgăraş, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, riscul producerii avalanşelor este maxim – adică de cinci, pe o scară de la unu la cinci. 

„Stratul de zăpadă este puţin stabilizat, are rezistenţă scăzută şi coeziune slabă cu stratul vechi peste care s-a depus. Sunt prezente numeroase plăci de vânt şi troiene, iar din cauza intensificărilor de vânt în zonele mai adăpostite şi pe văi s-au acumulat depozite însemnate de zăpadă. Declanşarea avalanşelor este posibilă mai ales la supraîncărcări oricât de slabe, cât şi spontan, pe numeroase pante. Riscul declanşării avalanşelor (în special a celor spontane) va fi în diminuare peste 24 – 48 ore”, anunţă meteorologii. 

Potrivit acestora, la Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară peste doi metri. 

Dor Geta Popescu și Erik Gulasci, doi copii minune ai alpinismului românesc, și-au pierdut viața într-o avalanșă în Munții Retezat, sâmbătă după-amiază. Ei făceau parte dintr-un grup de cinci persoane. Salvamontiștii vor recupera duminică trupurile neînsuflețite ale sportivilor români. Șeful Salvamont, Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat duminică dimineața că exista de trei zile o avertizare privind riscul maxim de avalanță și că persoanele surprinse sâmbătă se aventuraseră pe un traseu de vară. 



 

 
Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă