13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPeste jumătate din magistrații din România sunt împotriva modificărilor propuse de ministrul...

Peste jumătate din magistrații din România sunt împotriva modificărilor propuse de ministrul Toader la Legile Justiției

Peste 3.500 din magistraţii din România sunt împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiţiei. Aceștia au semnat un memoriu prin care atrag atenţia că aprobarea ideilor propuse de Tudorel Toader ar face mult rău justiţiei, potrivit Digi24.

Semnatarii spun că măsurile propuse vor readuce justiția sub control politic. Un alt motiv invocat : modificările propuse încalcă flagrant mecanismul de cooperare şi verificare, impus de Uniunea Europeană.

Cu toate astea, ministrul Justiţiei a anunţat că merge mai departe, în ciuda avizului negativ dat de CSM, şi că proiectul va ajunge în Parlament.

În aceste condiții, reprezentanţi ai mai multor organizaţii civice au organizat în această dimineață, la Tribunalul Bucureşti, un eveniment prin care au mulţumit magistraţilor care se opun politizării justiţiei şi care au semnat memoriul adresat Guvernului prin care era solicitată retragerea proiectului de modificare a legilor Justiţiei.

Persoane purtând fiecare câte o literă a cuvântului „Mulţumim”, precum şi cifrele care alcătuiesc 3500, numărul semnatarilor de până acum ai memoriului către Guvern, s-au aliniat pe treptele Tribunalului Bucureşti.

 4
Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a fost ultimul din acest rând. El a ținut semnul „+”, pentru a sugera că numărul iniţial a fost depăşit şi că şi alţi magistraţi sunt aşteptaţi să se alăture demersului.

La începutul lunii octombrie, Forumul Judecătorilor din România le-a trimis ministrului Justiţiei şi premierului Mihai Tudose un memoriu, semnat la acel moment de 1.000 de magistraţi, care cer să retragă proiectul de modificare a Legilor Justiţiei. Între timp, numărul semnăturilor a ajuns la 3.500.

„În anul 2017, în condiţiile în care România este supusă în continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, unui Mecanism de cooperare şi verificare (MCV), tocmai pentru alinierea justiţiei sale celor ale statelor cu tradiţii istorice democratice, nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justiţiei sub control politic şi lărgirea nepermisă a atribuţiilor ministrului justiţiei”, se arată în memoriul magistraţilor.

Magistraţii spun că propunerile făcute de ministrul Justiţiei încalcă Mecanismul de cooperare şi verificare şi vor afecta, pe termen lung, activitatea judecătorilor şi procurorilor, creând, de asemenea, dezechilibre în sistemul judiciar.

„Având în vedere voinţa majorităţii covârşitoare a magistraţilor, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneţi retragerea (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament), cerând Ministrului Justiţiei să iniţieze şi să dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistraţii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite şi după prezentarea unor motivări serioase şi credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiţiei, în acord cu Mecanismul de cooperare şi verificare”, spun magistraţii.

Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă