6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste şapte sute de hectare de pădure au fost complet doborâte de...

Peste şapte sute de hectare de pădure au fost complet doborâte de furtunile din ultimele zile

Fenomenele meteorologice extreme înregistrate în ultima săptămână în vestul României au produs pagube semnificative, inclusiv doborârea completă a peste 700 de hectare de pădure, administrate de Romsilva.

Potrivit unui comunicat al acestei Regii, pagubele totalizează circa 460.000 de metri cubi de lemn, din care 246.000 de metri cubi sunt doborâturi în masă, adică întreaga suprafaţă de pădure a fost afectată. La un volum mediu de 300 de metri cubi la hectar, specialiştii Romsilva estimează că peste 700 de hectare de pădure au fost doborâte complet.

Aceste date sunt provizorii, întrucât  inventarierea daunelor  este îngreunată de blocarea căilor de acces.

Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Direcţia Silvică Bihor, cu aproximativ 200.000 de metri cubi, Direcţia Silvică Arad, cu 85.000 de metri cubi şi Direcţia Silvică Maramureş, cu 70.000 de metri cubi.

”Conform normelor silvice, suprafeţele vor fi refăcute de silvicultori, în cazul doborâturilor în masă, unde distrugerile sunt complete, după obţinerea aprobărilor legale şi după evacuarea lemnului afectat, terenul fiind reîmpădurit în cel mult doi ani”, a precizat  Romsilva.

În primul semestru din anul 2017, fenomenele meteo extreme au afectat alte 82.750,79 de hectare aflate în proprietatea publică a statului, administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Din acestea, 136,4 hectare au fost doborâturi în masă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă