Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, în dosarul Microsoft 3

de Iulia Iancu

Gabriel Sandu

UPDATE 16,05: Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început, joi, urmărirea penală a fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu pentru abuz în serviciu în dosarul "Microsoft 3", informează un comunicat al DNA.

"Ca urmare a îndeplinirii cerințelor legale și constituționale referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoane care au deținut o funcție ministerială la data faptelor, respectiv obținerea avizului favorabil din partea președintelui României, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gabriel Sandu, care la data faptelor a deținut funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul", a anunțat DNA.


Fostul ministru al Comunicațiilor, din perioada 2008 - 2010, este audiat la DNA. Sandu a fost adus din penitenciar, unde săvârșea o pedeapsă de trei ani din dosarul Microsoft 1.

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar într-un nou dosar Microsoft. Persoanele cercetate sunt Claudiu Florică, Dinu Pescariu, fostul ministru Gabriel Sandu, Călin Tatomir, Săvulescu Andrei și Stănescu Ion Adrian.

Sandu Gabriel, la data faptelor, a deținut funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În luna aprilie a anului 2009 expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft nr.0115RO/15.04.2004. În aceste condiții, Sandu Gabriel, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, ar fi optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitații publice în condițiile OUG 34/2006 privind achizițiile publice.

În acest context, inculpații Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.CON.NET AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, ar fi luat legătura cu ministrul de la acea vreme Sandu Gabriel căruia i-ar fi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentința nr.258/24.03.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Penală, în dosarul nr.1191/1/2015, au fost condamnați Cocoș Dorin și Sandu Gabriel pentru trafic de influență).

În urma înțelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă ar fi aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă, inițiată pentru „Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare". Documentația care a stat la baza licitației (referat de necesitate și caiet de sarcini) conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte și firma Dim Soft SRL.

Astfel, s-au impus condiții conform cărora participante la licitație puteau să fie doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip și peste o anumită valoare și care să fi fost executate în România, în ultimii trei ani. Condițiile respective erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL.

În urma câștigării licitației publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse nr.35/09.09.2009 dintre MCSI și consorțiul D-Con.Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte și Dim Soft SRL. Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro.

Plățile au fost efectuate conform graficului convenit prin contract. 

Furnizorul de licențe ar fi facturat către SC DIM SOFT SRL, membră a asocierii care a câștigat licitația, doar 38.786.000 euro, reprezentând prețul licențelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, ar fi refacturat însă către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale suma de 90.182.344,76 euro.

Prejudiciul reținut este în sumă de 51.396.344,76 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (90.182.344,76 euro) și suma care ar fi fost facturată de către furnizorul de licențe către SC DIM SOFT SRL (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

Comentarii

Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2017 - Toate drepturile rezervate