11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialRomânia și Japonia poartă negocieri pentru construirea magistralei de metrou Gara de...

România și Japonia poartă negocieri pentru construirea magistralei de metrou Gara de Nord – Otopeni

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit miercuri, la București, pe ministrul de stat japonez pentru afaceri externe, Nobuo Kishi, una dintre principalele teme discutate fiind viitoarea magistrală de metrou dintre Gara de Nord și Aeroportul Otopeni.

"Ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat apreciere pentru prezența firmelor japoneze în România, precum și speranța atragerii de noi investiții japoneze, pe fondul unui mediu economic românesc atractiv, caracterizat de o creștere economică solidă, un sistem fiscal favorabil și o forță de muncă cu un grad ridicat de calificare. Oficialul român a punctat oportunitățile de cooperare economică din domeniul IT, industriei auto, agriculturii și turismului", informează un comunicat al MAE.

Ministrul de stat Nobuo Kishi a confirmat cursul ascendent al cooperării româno-japoneze, reflectat inclusiv de faptul că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România.

Cei doi oficiali au discutat despre implementarea proiectului Magistralei de metrou Gara de Nord – Aeroportul ”Henri Coandă”, care beneficiază și de finanțare japoneză. Oficialul român a subliniat determinarea autorităților de la București în finalizarea proiectului, dovadă fiind și adoptarea, la 13 iulie 2017, a Hotărârii de Guvern privind exproprierile pe coridorul Magistralei.

Cei doi miniștri au discutat și despre colaborarea bilaterală în sfera cercetării, științei și tehnologiei, ilustrate și de prezența profesorului japonez Kazuo Tanaka în calitate de Director Științific în cadrul Proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele.

Ministrul Meleșcanu a cerut permanentizarea regimului de scutire de viză pentru turiștii români care călătoresc în Japonia, regim acordat în prezent pe baze temporare.

Ministrul de stat japonez pentru afaceri externe, Nobuo Kishi, efectuează o vizită de lucru în România, care mai include, alături de întrevederea de la MAE, primiri la Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi, respectiv, la Prim-ministrul român, Mihai Tudose. Este a doua vizită în România a demnitarului nipon, prima având loc în decembrie 2013.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva fumatului

UE are nevoie de mai multe inițiative pentru a combate consumul de tutun și pentru a crea un mediu sănătos axat pe prevenire, a...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă