10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialStomatologul care l-a ucis pe leul Cecil își cere scuze, dar nu...

Stomatologul care l-a ucis pe leul Cecil își cere scuze, dar nu față de Zimbabwe

Stomatologul american care l-a ucis pe leul Cecil, un simbol național în Zimbabwe, şi-a cerut scuze faţă de pacienţii săi din Minnesota pentru situaţia neplăcută generată de furia îndreptată spre el, relatează Mediafax

Cabinetul stomatologic al dentistului Walter Palmer din Minneapolis a fost închis de când l-a ucis, într-o vizită turistică, pe leul Cecil, cel mai faimos leu al statului Zimbabwe.

Palmer a spus că a crezut că braconajul era legal şi nu ştia că Cecil era protejat prin lege. Într-o scrisoare adresată marţi pacienţilor săi, el a afirmat că a apărut la ştiri din motive “care nu au nimic au de-a face cu profesia sa sau cu grija pe care le-o poartă”.

Citește și: Scandal internațional: Cel mai faimos leu din Zimbabwe, UCIS de un american, în timpul unei partide ILEGALE de vânătoare

Palmer s-a descris ca fiind un vânător înăscut, dar a spus că a discutat rareori despre această pasiune cu pacienţii săi, “pentru că poate fi un subiect care poate genera disensiuni şi încărcat emoţional”. Reluând o declaraţie anterioară, el a insistat asupra faptului că a crezut că vânătoarea era legală şi a spus că va ajuta autorităţile din Zimbabwe sau din SUA în anchetele lor. Se presupune că Cecil, care a fost o mare atracţie turistică în Parcul Naţional Hwange, cea mai mare rezervaţie naturală din Zimbabwe, a murit pe data de 1 iulie, dar scheletul i-a fost descoperit abia câteva zile mai târziu.

Palmer ar fi rănit animalul cu o săgeată. Grupul de vânători l-a găsit doar 40 de ore mai târziu şi l-a ucis cu un pistol. Leul a fost jupuit şi decapitat, după cum a informat organizaţia de caritate locală Forța Specială pentru Conservarea mediului din Zimbabwe (Conservation Task Force – ZCTF).

Animalul a avut o lesă pe care a fost montat un dispozitiv GPS, în cadrul unui proiect de cercetare derulat de Universitatea Oxford din Marea Britanie, care le-a permis autorităților să îi urmărească mișcările. Vânătorii au încercat să-l distrugă, dar nu au reușit, potrivit ZCTF.

Site-ul şi conturile de socializate ale cabinetului stomatologic ale lui Palmer au fost închise de când acesta a fost recunoscut drept ucigaşul leului, mii de oameni publicând comentarii acide. Un protest a fost organizat miercuri în faţa clădirii.

În jur de 100 de protestatari, adulţi şi copii, au manifestat purtând postere pe care erau scrise mesaje precum “Dreptate pentru Cecil”, “Vânătorii de trofee sunt laşi” şi “Puneţi-i sub urmărire pe braconieri”.

Protestatarii au scandat “Extrădarea! Extrădarea!”, Palmer fiind de negăsit. Două femei membre ale Coaliţiei pentru Drepturile Animalelor din Minneapolis au declarat că au organizat protestul pentru a creşte gradul de sensibilizare cu privire la cruzimea fata de animale.

“Am organizat împreună acest protest pentru că nu cred că animalele sunt trofee și nu ar trebui să fie utilizate pentru sport”, a declarat o membră a grupului, Chelsea Hassler.

Miercuri, vânătorul profesionist Theo Bronkhorst a pledat nevinovat de acuzaţia de “incapacitate de a preveni o vânătoare ilegală”, la un tribunal din Harare, capitala statului Zimbabwe.

Acestuia i-a fost stabilită o cauțiune în valoare de 1.000 de dolari și i s-a cerut să se prezinte în instanță din nou pe data de 5 august. Coacuzatul său, Honest Ndlovu, se va prezenta în instanţă la o dată ulterioară.

Se crede că turistul american a plătit aproximativ 50.000 dolari, pentru a merge la vânătoare în Zimbabwe. El este bine-cunoscut în comunitatea americană de vânători. În anul 2006 a fost găsit vinovat pentru că a omorât un urs negru în afara unei zone autorizate, în statul Wisconsin, şi a minţit autorităţile în acestă privinţă. El a primit o amnedă de 3.000 de dolari. Palmer a mai vizitat Zimbabwe în cadrul unei excursii de vânătoare, iar într-o fotografie publicată pe Internet în anul 2010 apare cu un leopard pe care l-a ucis.

Cele mai citite

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

CNAIR începe proiectarea și execuția autostrăzii Alternativa Techirghiol

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis marţi, 23 aprilie, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), documentaţia de atribuire a...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă