16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUn prieten al lui Mădălin Stoica, militarul ucis în Afganistan, susține că...

Un prieten al lui Mădălin Stoica, militarul ucis în Afganistan, susține că acesta fusese asigurat că nu va merge la acțiuni de luptă

Un prieten al caporalului (sublocotenent post-mortem) Mădălin Stoica, ucis vineri în Afganistan, susține că acestuia i s-a promis, înainte de plecarea din România, că nu va participa la misiuni de luptă, informează site-ul www.buzoienii.ro.

Declarația în acest sens ar fi fost făcută, în România, de un prieten al militarului ucis vineri, la o zi după anunțarea decesului acestuia.

Prietenul, căruia nu i se dezvăluie identitatea, susține despre caporalul Mădălin Stoica că acesta nu era instruit să lupte întrucât era încadrat ca sanitar și că, înainte să plece în Afganistan, i s-a promis că nu va fi nevoit să iasă din baza militară.

"Mădălin mi-a spus că a fost tras pe sfoară de anumite persoane din Armată. Nu s-ar mai fi băgat în treaba asta dacă ar fi știut de la început", susține, sub protecția anonimatului, prietenul lui Mădălin Stoica.


Președintele Klaus Iohannis l-a decorarat post-mortem, la propunerea ministrului Apărării Naționale, pe sublocotenentul Mădălin Stoica cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, în semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul manifestate sub culorile drapelului național, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în teatrul de operații din Afganistan.

Reprezentanții oficiali ai MApN, cărora le-am cerut lămuriri despre aceste informații, ne-au precizat că nu pot comenta, întrucât în acest caz se derulează o anchetă a Parchetului Militar.

Pe de altă parte, surse neoficiale au negat ideea că vreunul dintre militarii români din Afganistan ar fi ținut la adăpost, în interiorul bazei din Kandahar.

Întrucât tot batalionul românesc din Afganistan se află în misiune de luptă, toți membrii acestuia ies din baza militară. "Sanitarul iese din bază alături de compania lui. Și bucătarul, și financiarul ies din bază. Nu există niciun document care să scutească vreun militar de participarea la o misiune de luptă. Poate că înainte de plecare ei își liniștesc famillile, dar cunosc realitatea", ne-au explicat sursele citate.

În momentul incidentului de vineri, militarii români se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă