12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO Un fenomen astronomic extraordinar va putea fi urmărit în acest sfârşit...

VIDEO Un fenomen astronomic extraordinar va putea fi urmărit în acest sfârşit de săptămână

Orionidele, ploaia de meteori, vor putea fi vizibile pe cerul senin în acest sfârşit de săptămână. În timpul fenomenului, meteoriţii vor cădea cu o viteză de 65 de kilometri pe secundă, potrivit Mediafax.

Orionidele vor avea loc pe data de 21 octombrie, punctul maxim fiind atins la 06:00, ora României. Conform Thrilist, în punctul maxim ploaia de meteoriţi poate trimite pe cer între 80 şi 90 de stele căzătoare. Anul acesta însă, frecvenţa va fi mai redusă, de doar 20 de meteoriţi pe oră, scrie Descoperă. 

Bill Cooke, din cadrul NASA, a declarat că ''din cauza vitezei mari a Orionidelor acestea vor arde mult mai rapid''. De asemenea, el notează că meteoriţii din luna octombrie sunt importanţi deoarece sunt părţi ale cometei Halley. Acesta fiind unul dintre cele două fenomene produse de faimoasa cometă, care va ajunge în apropierea Pământului abia în 2061. 

Pentru  a urmări fenomenul trebuie să căutaţi constelaţia Orion care se află în atmosfera de Nord. Vizibilitatea ploii de stele va depinde de câţiva factori, luminile intense ale oraşelor, vremea şi poziţia geografică. 

,,Orionidele sunt printre primele cinci cele mai importante ploi de meteori ale anului,'' a declarat meteorologul Brian Lada, din cadrul AccuWeather.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă