10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAeronavele F-16 apără România doar pe timp frumos

Aeronavele F-16 apără România doar pe timp frumos

Cel mai spectaculos moment care fusese inclus în programul paradei militare de la București, din data de 1 decembrie 2018, nu a mai avut loc. La parada militară dedicată Zilei Naționale a României, care coincidea, în acest an, și cu Centenarul Marii Uniri, urmau să zboare patru avioane de luptă F-16 „Fighting Falcon“, care să survoleze Arcul de Triumf din București. Avioanele urmau să decoleze de la Baza Aeriană 86, cea de la Fetești (Borcea).

Totuși, aeronavele F-16 destinate să ajungă la București nu s-au mai ridicat, sâmbătă, de la sol, întrucât pe pista aerodromului Fetești s-a depus gheață, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Deși personalul tehnic de pe aerodrom a făcut eforturi să curețe pista, această operațiune nu s-a putut finaliza în timp util.

Prima confirmare a acestui eșec a fost oferită, în cursul zilei de sâmbătă, de surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale, citate de agenția Mediafax. Ulterior, incidentul tehnic a fost explicat de către generalul (r) Ștefan Dănilă, fost pilot de avioane de luptă și fost șef al Statului Major al Apărării.

 

Avem doar 12 avioane F-16 și sunt scumpe

„Vestea proastă vine de la ofiţerul cu siguranţa zborului, cel care tocmai a verificat pista. Pista este acoperită cu gheaţă. De fapt, sunt porţiuni cu gheaţă, care se pot desprinde. Periile nu fac faţă, nu pot îndepărta gheaţa lipită de asfalt (…). Inginerul-şef confirmă pericolul absorbţiei gheţii în priza de admisie şi posibilitatea distrugerii compresorului. (…) Nu e o situaţie de luptă. Încă nu au intrat în serviciul de Poliţie Aeriană. Nu e niciun pericol iminent. Dar este Ziua Naţională. Dar sunt doar 12! Şi atâta speranţă! Ce este mai dăunător viitorului aviaţiei de luptă? Distrugerea unui motor, risc destul de mare, sau deficitul de imagine şi comentariile negative care vor fi sunt inevitabile dacă nu vor fi prezenţi la paradă? (…) Cu toţii regretă lipsa formaţiilor de supersonice, de la tehnicieni, până la ministru, dar nu îşi pot permite să rişte. Sunt doar 12! Şi sunt scumpe!“ – astfel a explicat, potrivit Mediafax, generalul (r) Dănilă decizia, luată de responsabilii Armatei Române, de a contramanda, sâmbătă, decolarea avioanelor F-16 de la Baza Aeriană Fetești.

Decizia de a se cumpăra 12 avioane de luptă F-16, second-hand, destinate Forțelor Aeriene Române a fost elaborată de Ministerul Apărării Naționale și aprobată de CSAT în anul 2012.

 

Ce alte variante avea România

Anterior, România analizase patru oferte de avioane de luptă: F-16 (avioane noi sau second hand), Typhoon (avioane noi) sau Gripen (avioane noi). România a luat decizia de a cumpăra avioane F-16 second hand într-un moment în care Polonia cumpărase deja avioane F-16 noi, direct din SUA, iar Ungaria și Cehia se dotaseră cu avioane Gripen.

Avioanele Typhoon (cele mai performante, dar și cele mai scumpe care au fost propuse României) sunt fabricate de grupul european Eurofighter. F-16 sunt produse de firma americană Lockheed Martin, unul dintre liderii mondiali în domeniul armamentului, iar avioanele Gripen sunt produse de firma suedeză Saab – cea mai importantă companie de armament din Europa de Nord.

Despre F-16, autoritățile române au știut de la bun început că sunt niște avioane foarte sensibile, care au nevoie de o pistă extrem de curată pentru a decola și a ateriza. Acest punct slab al avioanelor F-16 a devenit evident acum, în anul 2018, cu prilejul Zilei Naționale a României, când aceste aeronave au fost „învinse“ de gheața de pe pistă.

Forțele Aeriene ale României au acum în dotare 12 avioane de luptă F-16, care au fost cumpărate, second hand, de la armata Portugaliei, contra sumei de 628 de milioane de euro. Merită observat că Portugalia, având o climă mai caldă decât România, ar fi putut folosi mai eficient decât România avioanele F-16 – și totuși, a decis să le vândă.

Acum câteva săptămâni, Mihai Fifor (la acel moment – ministru al Apărării) declara că România și-a planificat să cumpere încă un număr de cinci avioane F-16, tot din Portugalia. Această achiziție de cinci aeronave ar putea fi urmată de cumpărarea altor aeronave, de același model.

Potrivit unor specialiști militari consultați de „România liberă“, necesarul de avioane de luptă al României este de trei sau patru escadrile, cu un efectiv total de 48 de avioane. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă