8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAndrei Muraru: Justiția ar trebui să cântărească cererea de eliberare a torționarului...

Andrei Muraru: Justiția ar trebui să cântărească cererea de eliberare a torționarului Vișinescu

 
Consilierul prezidenţial Andrei Muraru, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, consideră că justiţia ar trebui să cântărească foarte bine cererea de eliberare pe caz de boală a torţionarului Alexandru Vişinescu.
 
Muraru, care şi-a lansat sâmbătă, la Gaudeamus, volumul "Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul", apărut recent în colecţia Historia a Editurii Polirom, a menţionat că, săptămâna viitoare, Curtea de Apel ar trebui să se pronunţe cu privire la cererea de eliberare pe motive de boală a lui Alexandru Vişinescu, aflat astăzi la 93 de ani.
 
"Din câte ştiu eu, e cel mai în vârstă deţinut din închisorile româneşti. Totuşi, aş vrea să cred că justiţia din România a depăşit faza în care ucigaşi celebri erau eliberaţi pe motive de boală pentru a se dovedi ulterior vindecaţi ca prin miracol, iar cazul care îmi vine cel mai la îndemână este cel al fostului general Victor Atanasie Stănculescu, şi el un torţionar de sistem, condamnat pentru crimele de la Revoluţie, eliberat pe caz de boală şi fotografiat şi filmat ulterior de jurnalişti în cazinouri şi la păcănele", a spus istoricul.
În opinia acestuia, eliberarea lui Alexandru Vişinescu ar constitui "un act de insolenţă gravă săvârşit asupra memoriei deţinuţilor care au fost chinuiţi, torturaţi şi unii dintre ei asasinaţi la Râmnicu Sărat".
"Eliberarea lui Alexandru Vişinescu, din punctul meu de vedere, ar fi un act de insolenţă gravă săvârşit asupra memoriei deţinuţilor care au fost chinuiţi, torturaţi şi unii dintre ei asasinaţi la Râmnicu Sărat şi cred că justiţia ar trebui să cântărească foarte bine această cerere de eliberare condiţionată, pentru că nu este vorba despre un criminal ordinar, care a comis o crimă cu sau fără circumstanţe atenuante, ci este vorba totuşi despre un personaj care, într-o activitate infracţională de şapte ani de zile, a chinuit şi a ucis personaje importante pentru istoria acestei ţări. L-a asasinat, de exemplu, pe Ion Mihalache, care a fost unul dintre puţinele personaje din perioada interbelică despre care s-ar putea spune lucruri grave. Şi, de asemenea, lista ar putea continua", a încheiat Andrei Muraru.
Despre volumul "Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul", la care a mărturisit că a lucrat în ultimii trei ani, Muraru a afirmat că este deopotrivă "cronica unui caz" şi o "monografie" a vieţii de la Râmnicu Sărat, aşa cum au trăit-o cei aproximativ 140 de deţinuţi ce au trecut prin mâna lui Vişinescu în cei aproape şapte ani de mandat, din 1956 până în 1963, timp în care au murit 14 persoane.
Pentru gazetarul Cristian Tudor Popescu, prezent la lansare, lucrarea este una "de actualitate", care prezintă "viziunea din partea răului" şi "analiza, radiografia călăului", în timp ce pentru jurnalistul Claudiu Pândaru, în cartea sa "riguroasă" Andrei Muraru prezintă un torţionar "identificabil şi nu un rău anonim".
 
Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare, în data de 10 februarie 2016, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici. Condamnarea reprezintă o premieră din punct de vedere judiciar, Vişinescu fiind primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă