4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialO pălărie a lui Napoleon Bonaparte, scoasă la licitaţie

O pălărie a lui Napoleon Bonaparte, scoasă la licitaţie

O pălărie neagră de fetru, cu două colţuri, care i-a aparţinut lui Napoleon Bonaparte, va fi scoasă la licitaţie, luna viitoare, în oraşul Fontainebleau din Franţa, organizatorii numind acest eveniment "vânzarea secolului" pentru fanii legendarului împărat francez, informează Reuters, citată de Mediafax.

Aproximativ 1.000 de obiecte vor fi scoase la vânzare de casa de licitaţii Osenat, pe 15 şi 16 noiembrie, "vedeta" evenimentului fiind o pălărie neagră, despre care se spune că a fost purtată de Napoleon în timpul bătăliei de la Marengo, din Italia, în anul 1800.

"Napoleon şi pălăria lui reprezintă unul şi acelaşi lucru", a spus Jean-Pierre Osenat, pentru Reuters TV. "Nu există niciun alt obiect în istoria Franţei care să fie mai simbolic pentru persoana pe care o reprezintă", a mai spus acesta.

De asemenea, Jean-Pierre Osenat a precizat că imaginea pe care Napoleon şi-a creionat-o nu a fost deloc întâmplătoare.

La începutul secolului al XIX-lea, aceste bicornuri erau purtate cu colţurile în faţă şi în spate, însă Napoleon, "pentru a se face remarcat", a schimbat unghiul, purtând pălăria cu colţurile laterale, potrivit lui Osenat.

În cei 15 ani ai imperiului, Napoleon a avut aproximativ 120 de pălării, de obicei furnizate de compania Poupart & Cie, care avea sediul unde în prezent se află Palais-Royal din Paris. O pălărie costa în jur de 60 de franci.

"Napoleon a avut mereu 12 pălării pentru utilizare, fiecare rezista trei ani şi au fost înlocuite la rata de patru pe an", se arată în catalogul licitaţiei.

În prezent, mai există aproximativ 20 – 30 de pălării ale acestuia, multe dintre ele în colecţii ale muzeelor.

Estimată la 300.000 – 400.000 de euro, pălăria care va fi scoasă la licitaţie în luna noiembrie este într-o stare excelentă, având chiar şi căptuşeala din mătase de culoare gri – verde.

Pălăria a intrat în posesia veterinarului-şef de la grajdurile imperiale de la începutul secolului al XIX-lea. Apoi, a fost vândută celebrei case de licitaţii Drouot din Paris, în 1926, şi cumpărată de familia regală de Monaco.

Străbunicul prinţului Albert de Monaco a fost un colecţionar devotat al lui Napoleon. În 1960, familia a creat un muzeu, care, în prezent, scoate la licitaţie obiectele, pentru a face loc istoriei familiei, a mai spus Osenat.

Licitaţia include şi portrete ale lui Napoleon, panglici tricolore militare şi medalii, busturi din marmură şi bronz şi statuete ale împăratului, precum şi multe alte obiecte, inclusiv ochelarii lui Napoleon, aparatul de ras şi ceasul de buzunar. Această colecţie include chiar şi o bluză albă purtată de Napoleon pe Insula Sfânta Elena, estimat la 30.000 – 40.000 de euro, şi o pereche de ciorapi din mătase albă, estimată la 4.000 – 5.000 de euro.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă