22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO. Fetiţa din Baia de Aramă, alături de noua familie. Un caz...

VIDEO. Fetiţa din Baia de Aramă, alături de noua familie. Un caz controversat de adopţie

UPDATE: Inspecţia Judiciară a fost sesizată în urm deciziei preşedintelui CSM Lia Savonea în legătură cu procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei de 8 ani din Mehedinţi, adoptată de o familie din Statele Unite. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită efectuarea cu celeritate a tuturor verificărilor prevăzute de lege pentru clarificarea în cel mai scurt timp a tuturor împrejurărilor de fapt şi de drept referitoare la acest caz.

UPDATE: Tribunalul Mehedinţi a decis, în 18 februarie 2019 că ”intervenienta Şărămăt Mariana a formulat cererea de adopţie a minorei Lucan Sorina” în termenul legal, respingând cererea de adopţie internaţională formulată de familia Ramona şi Gabriel Săcărin. Aceştia însă au făcut apel, iar Curtea de Apel Craiova le-a dat dreptate în 23 aprilie 2019 şi a schimbat sentinţa atacată, în sensul că a fost încuviinţată adopţia.

UPDATE: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că este în curs de pregătire o documentaţie care să fie trimisă în SUA pentru o monitorizare post adopţie. “Eu vreau să mă asigur că interesul superior al copilului este respectat şi că acest minor beneficiază de bun tratament. Pregătim deja o documentaţie pe care să o trimitem în SUA pentru că avem memorandumuri de schimb de date şi de colaborare şi legea permite o monitorizare post adopţie şi vom uzita de aceste prevederi ale legii”.

UPDATE: Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a demarat o anchetă urgentă în cazul fetiţei ridicate din casa în care a crescut, după ce a fost adoptată de o familie din Statele Unite ale Americii. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor. Ancheta va fi efectuată de către specialişti din cadrul Domeniului pentru prevenirea torturii şi Avocatului Copilului.

UPDATE: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că a trimis un mesaj Ambasadei SUA, cu dorinţa de a avea o colaborare şi a se asigura că fetiţa din Mehedinţi adoptată în condiţii controversate de o familie din America este în regulă. El a mai precizat că luni, reprezentanţii Corpului de control se vor afla în Dolj şi Mehedinţi pentru a face un raport asupra situaţiei. ”Astăzi am vorbit din nou cu doamna premier, am trimis un mesaj ambasadei SUA, cu dorinţa de a avea o colaborare şi a ne asigura că acest minor este în regulă, atât cât poate fi după episodul prin care a trecut. Corpul de control, luni dimineaţă, vor fi în Dolj şi Mehedinţi, am cerut un raport amănunţit de la faţa locului. Voi primi un raport complet cu evoluţia acestui caz, sper ca şi familia adoptivă să colaboreze, să ne asigurăm, pentru că aceasta este atribuţia Ministerului Muncii, că minorul este stabilizat după această traumă. Este obligatoriu ca minorul să primească şi consiliere psihologică. Facem tot ce este posibil legal, să ne ocupăm, să aflăm starea copilului. Cred că familia adoptivă nu va avea nicio problemă, este interesul major al copilului, să ne asigurăm că acesta este stabil” a spus Marius Budăi.

______

Fetița din Baia de Aramă a fost adoptată de o familie de români din America, Ramona şi Gabriel Săcărin, după ce nicio familie din țară nu a dorit să o adopte, potrivit autorităților. Apropiaţi ai familiei au declarat că, după ce a intrat în custodia familiei care a înfiat-o, Sorina a mâncat şi apoi şi-a desfacut bagajele şi cadourile primite. Copila este bine şi s-a adaptat imediat, susşine şi avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu. Potrivit acestuia, femeia care a adoptat-o pe Sorina, în America, este manager de farmacie, iar soţul ei IT-ist.

Pe de altă parte, familia la care a crescut fetița până acum spune că i-a fost refuzată adopția.

 

Sorina a fost luată vineri dimineaţa cu mascaţii din casa în care a crescut, ea refuzând să plece de lângă asistenta maternală, dar a fost scoasă din casă și dusă la mașină de un procuror, în timp ce fetița țipa că nu vrea să plece. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că a cerut o anchetă pentru stabilirea tuturor detaliilor privind intervenţia în cazul fetiţei şi a precizat că îşi cere scuze public pentru că minora a trecut printr-o astfel de situaţie.

 

Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiței din Mehedinți și a efectuat percheziția domiciliară. Acţinea de vineri a fost filmată de apropiaţii familiei care a crescut fetiţa, iar imaginile au fost postate pe Facebook, stârnind un val de reacţii negative.

 

Premierul Viorica Dăncilă a revenit sâmbătă cu o postare pe pagina sa oficială de Facebook în care subliniază că persoanele care vor fi găsite vinovate în cazul fetiței de 8 ani din Baia de Aramă care a fost luată cu mascații de acasă pentru a fi dată spre adopție vor fi sancționate: ”Condamn cu vehemență orice formă de abuz și nerespectare a drepturilor copilului și vă asigur de toată implicarea mea în acest caz, precum și de sancționarea celor ce vor fi găsiți vinovați”, a subliniat Dăncilă. La rândul său, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi, a anunţat vineri seara că a cerut un raport de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj (DGASPC) în care să se spună exact ce s-a întâmplat în cazul fetiţei din Baia de Aramă. 

Imediat după ce fetiţa a fost luată din casă a apărut un val de nemulţumiri, oamenii fiind supăraţi de faptul că fetiţa a fost luată împotriva voinţei ei. Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetiţa din Mehedinţi nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reţinută ilegal. Adopţia pentru fetiţă a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilităţii copilului, au fost făcute demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie/persoană cu reşedinţa obişnuită în România, arăta sursa citată. În cadrul procedurii de adopţie , au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.

 

Plângere la DIICOT, după începerea procedurii de adopţie

Soţul asistentei maternale care a crescut-o pe Sorina, fetiţa de opt ani din Baia de Aramă adoptată de o familie de origine română din SUA şi preluată vineri într-un mod brutal de autorităţi, lansează acuzaţii grave împotriva managerului de caz. El susţine că acesta a obligat-o pe soţia sa să semneze refuzul adopţiei. În contextul procedurii adopţiei internaţionale, asistentul maternal a făcut o cerere de intervenţie, iar Tribunalul Mehedinţi a admis că femeia a cerut să o adopte pe fetiţă în termenul legal, însă Curtea de Apel Craiova a dat dreptate familiei adoptive.

Soţul asistentei maternale care a crescut-o pe Sorina, Vasile Şărămăt, a declarat la Antena 3 că el şi soţia sau au dorit să o adopte pe fetiţă, însă în 2017, managerul de caz a determinat-o pe soţia sa să semneze o cerere scrisă din care rezulta că refuza adopţia, ameninţând-o că dacă nu semnează, îi va fi desfăcut contractul de muncă. „Noi am vrut să adoptăm acest copil şi eu şi soţia mea am fost duşi în eroare de acest manager de caz. A pus-o pe soţia mea să semneze că e de acord cu ei şi au ameninţat-o. Se întâmpla în 2017. Am vrut să adoptăm două fetiţe din centrul maternal. Am apucat să înfiem una, iar pentru cea de-a doua ni s-a spus că nu avem condiţiile necesare. Ne-au spus că nu aveam veniturile salariale. Au zis că trebuie să mai aşteptăm”, a susţinut el.

Vasile Şărămăt a lansat acuzaţii grave la adresa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Drobeta Turnu Severin. „Este o mafie la Protecţia Copilului Drobeta Turnu Severin. Au fost complici cu această familie din America. Din primele momente când au venit la noi în casă, ne-au scos afară ca să stea de vorbă cu familia”, a povestit el. „În fiecare lună am dat câte 100 de lei managerului de caz care răspundea de zona noastră. Am făcut plângere la DIICOT acum un an de zile. Dacă nu dădeam bani, mi se lua copilul”, a spus bărbatul, fără a prezenta dovezi în acest sens.

Cel care a crescut-o pe Sorina până la nouă ani a spus că niciodată nu i-a indus micuţei ideea că familia care o va adopta o să-i facă rău. „Nu i-am spus niciodată fetiţei că familia care o va adopta îi va face rău. Fetiţa a fost informată de la o vârstă fragedă că noi nu suntem părinţii ei. Am informat-o că trebuie să vină o familie de români stabilită în America care vrea să o ia. Şi fetiţa a spus că nu doreşte. Nu e compatibilă această fetiţă cu această familie. Toate organele de la Protecţia Copilului, de la managerul de caz, inspectorul de caz, şefa adopţiei, au complotat cu această familie, ne-au terorizat”, a spus bărbatul.

„Soţia mea a fost chemată la Drobeta Turnu Severin cu fetiţa ca să-i facă toate examenele medicale şi au cerut să fie clinic sănătoasă. Dacă fetiţa era bolnavă, o mai lua această familie?”, a ântrbat Şărămăt. El a susţinut că părinţii adoptivi ai fetiţei,  familia Săcărin, au intervenit direct la Bucureşti, la şefa Autorităţii Naţionale pentru Protecşia Copilului, Gabriela Coman, ”ca să li se dea un copil clinic sănătos”.

Vasile Şărămat a descris experienţa prin care a trecut familia lui vineri dimineaţă, când mascaţii au intrat cu forţa în casă în timp ce toţi dormeau. „Aceşti oameni au intrat pur şi simplu cu forţa, au sărit gardul, au încercat să spargă porţile. Noi toţi dormeam, fetele erau amândouă în pat şi dormeau. Au intrat ca nişte infractori, parcă eram cei mai mari traficanţi de droguri”, a declarat Şărămăt.

 

Ipoteza traficului de organe în SUA

Potrivit jurnalistului de investigaţii Narcis Daju de la Gorj News, se pare că motivul pentru care familia din America a adoptat-o pe fetiţă este cu totul şi cu totul altul decât acela de a-i oferi o familie. Jurnalistul Narcis Daju a precizat pe pagina de Facebook a ziarului local că unul dintre cei doi copii ai familiei are nevoie de un transplant de rinichi, acesta fiind şi motivul pentru care fetiţa ar fi fost înfiată: “Familia din Baia de Aramă avea prioritate pentru a o înfia pe Sorina, dar Mafia i-a desfăcut contractul de muncă de asistent maternal celei care a crescut fetița în ultimii 7 ani, după care tot MAFIA a acuzat-o că o sechestrează! Există indicii că fetița a fost cerută insistent de familia stabilită în SUA pentru a i se preleva organe. ASTFEL, PE LÂNGĂ TESTELE OBIȘNUITE DE SĂNĂTATE, FETIȚEI I S-AU FĂCUT ȘI TESTE DE COMPATIBILITATE! EXISTĂ INFORMAȚII CONFORM CĂRORA UNUL DINTRE COPIII FAMILIEI DIN SUA ARE URGENTĂ NEVOIE DE UN RINICHI!!! În cadrul vizitelor făcute în perioada de adaptare, cei doi soți stabiliți în SUA au spus că li se cuvine Sorina pentru că au plătit 30.000 de dolari că să ajungă la ea”.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...

Trafic de droguri la Craiova. Două persoane au fost reținute

La data de 15 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au luat o...
Ultima oră
Pe aceeași temă