15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiÎn Galați lupta politică s-a transformat într-una reală

În Galați lupta politică s-a transformat într-una reală

Magistrații Tribunalului Galați au pronunțat sentința în dosarul unei extrem de violente răfuieli electorale, condamnându-l la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pe fostul primar PSD al comunei gălățene Suceveni, Neculai Hanță, care în 2012 a tocmit un cioban ca să îl elimine din cursă pe contracandidatul său, Ionel Cucu (PNL). Liberalul a fost bătut cu sălbăticie, ajungând la spital cu ambele antebraţe fracturate și multiple traumatisme cranio-cerebrale, pentru tratarea cărora au fost necesare 80 de zile de spitalizare.
 
În special în comune, în campaniile electorale pentru alegerile locale au existat frecvent cazuri de răfuieli electorale, pe fondul tensiunilor dintre grupurile de interese politice contracandidații la o funcție de primar sau consilier ajungând la îmbrânceli sau pumni pentru a-și susține „oferta electorală”. În general astfel de răfuieli au rămas nepedpsite, pentru că de cele mai multe ori odată cu trecerea alegerilor victimele dau la pace cu agresorii și își retrag plângerile.
 

Tentativă de omor în cadrul USL
 

La Galați a fost înregistrată în 2012 o răfuială cu urmări extrem de grave, în care un fost primar PSD și alți trei complici au fost condamnați într-un dosar pe care procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați l-au trimis în judecată pentru o acuzație foarte gravă. Obiectul dosarului nr 3.175/121/2017, aflat pe rolul Tribunalului Galați, este „omorul (art.188 NCP) art. 32 CP raportat la art. 188 al 1 CP”.
 
În acest dosar inculpații sunt Neculai Hanță (PSD) fost primar al comunei Suceveni, din județul Galați, din 2008 până în 2016 și alți trei complici, Aristide Felea, Marian Felea și Sorin Pascal.
 
În aprilie 2012, Neculai Hanță, primar PSD în funcție al comunei Suceveni, a recurs la ajutorul lui Sorin Pascal și Marian Felea, ca să îl angajeze pe Aristide Felea pentru a-l ciomăgi pe contracandidatul său, Ionel Cucu (PNL), fost primar din 2004 până în 2008, astfel încât acesta să se retragă din competiția pentru mandatul de primar al comunei l alegerile locale care urmau să aibă loc în iunie 2012.
 
La alegerile locale din 2012, PSD și PNL candidau împreună, pe listele USL. În comuna Suceveni, pretendenții la candidatura USL pentru mandatul de primar erau Ionel Cucu (PNL) și Neculai Hanță (PSD), primar în funcție. Liderii USL luaseră decizia ca desemnarea candidaților comuni pentru mandatele de primari să se facă în baza unor sondaje de opinie. La începutul lui aprilie 2012, la Suceveni stătea mai bine în sondaje candidatul PNL, cu un procent de 41%, în timp de candidatul PSD avea doar 24% din încrederea consătenilor. Ionel Cucu (PNL) era aproape ca și desemnat candidat al USL la Primăria Suceveni.
 
În noaptea de 8 spre 9 aprilie a avut loc un atac extrem de violent, care l-a scos din cursă pe candidatul PNL. Brusc, locuința familiei Cucu a rămas în beznă. Ionel Cucu a ieşit în curte să vadă dacă vecinii săi au energie electrică şi atunci a fost bătut cu bestialitate.
 
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în timp ce era lovit candidatul PNL a aflat și motivul agresiunii: „Na, să-ţi mai trebuiască să candidezi la primărie!”.
 

 

Fostul primar condamnat la 3 ani cu suspendare. Agresorul va face 5 ani de închisoare

 
Fostul primar PSD și-a recunoscut fapta și a beneficiat de o schimbare a încadrării juridice, din infracţiunea de „instigare la vătămare corporală” în infracţiunea de „instigare la lovire sau alte violenţe”. Neculai Hanță a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pentru un termen de încercare de 4 ani.
 
„În baza art. 47 CP, raportat la art. 193 aliniatul (2) CP, condamnă pe inculpatul Hanţă Neculai la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la lovire sau alte violenţe”, se spune în sentința nr 332/28.06.2018 a instanței Tribunalului Galați.
 
Unul dintre complici, de fapt agresorul care a pus în practică planul fostului primar, ciobanul Aristide Felea, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru tentativă la omor, iar unul dintre intermediari, Sorin Pascal, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la lovire sau alte violenţe.
 
Fostul primar Neculai Hanță a mai fost condamnat de Tribunalul Galați să presteze „omuncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 zile, la Școala gimnazială ”Vasile Burlui” din comuna Suceveni”.
 
Tribunalul a mai stabilit ca fostul primar și complicii săi să îi plătească lui Ionel Cucu daune materiale de 32.823 lei şi daune morale în valoare de 350.000 lei. Sentința Tribunalului Galați nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel. 
 

 

Atac după un scenariu mafiot

 
Polițiștii de la Serviciul „Investigații Criminale” din cadrul IPJ Galați au stabilit că atacul a fost dat după un scenariu de atac mafiot. Potrivit rechizitoriului procurorilor de la Parchetul Tribunalului Galați în dosarul 275/P/2012, agresorul și un un complice au pătruns seara în curtea candidatului PNL, au înțepat roțile mașinii ca să nu poată fugi, apoi Aristide Felea a deșurubat becurile din curte și apoi a întrerupt energia electrică de la branșamentul din curte. Când Ionel Cucu a ieșit din casă, să vadă ce se întâmplă, agresorul a tăbărât pe el, lovindu-l cu bâta atât în zona capului, cât şi pe restul corpului. Cele 80 de zile de spitalizare spun totul despre duritatea atacului asupra contracandidatului primarului Hanță.
 

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă