21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiÎn timpul președinției Consiliului UE, România va conduce lupta împotriva propagandei teroriste

În timpul președinției Consiliului UE, România va conduce lupta împotriva propagandei teroriste

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a participat, alături de comisarii europeni Julian King și Dimitris Avramopoulos, la Forumul UE Internet, desfășurat la Bruxelles.

În acest context, instituțiile europene cu atribuții în domeniul securității au prezentat informații privind activitatea grupărilor teroriste pe internet, inclusiv pe rețelele de socializare. Specialiștii UE au avertizat că teroriștii folosesc platformele de internet pentru a-și face propagandă și a atrage noi adepți, în special tineri și adolescenți. Principalul mod prin care teroriștii își propagă mesajul în spațiul virtual este prin publicarea unor clipuri video care glorifică atentatele.

“Reprezentanții Radicalisation Awareness Network, ai Europol și ai Comisiei Europene au atras atenția, în repetate rânduri, asupra necesității urgente de adaptare a legislației naționale a statelor membre la amenințările reprezentate de radicalizarea în mediul online”, subliniază un comunicat transmis de Ministerul de Interne al României.

Principalele modalități de combatere a fenomenului radicalizării online, identificate la nivelul UE, sunt eliminarea de pe platformele de internet a mesajelor care susțin sfera terorismului precum și promovarea de mesaje alternative către publicul – țintă. 

Lupta împotriva propagandei teroriste online va fi o prioritate a Consiliului JAI (Justiție – Afaceri Interne) în perioada președinției române a Consiliului UE, adică în prima jumătate a anului 2019.

 

Cine sunt persoanele vulnerabile

Potrivit studiillor realizate de specialiștii români, persoanele vulnerabile la campaniile de radicalizare sunt mai ales cele neadaptate în societate, marginalizate sau care trăiesc în medii sau în zone defavorizate. Din acest motiv, aceste persoane reprezintă principala ţintă a propagandei jihadiste.

Unele dintre aceste persoane sunt deja implicate în activități ilegale de mică anvergură. De asemenea, diferite tentative de radicalizare se exercită și asupra persoanelor internate în penitenciare, în urma unor condamnări care nu au avut neapărat legătură cu fenomenul terorist.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă