15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial12 morți și zeci de persoane dispărute după naufragiul unui vas cu...

12 morți și zeci de persoane dispărute după naufragiul unui vas cu refugiați în Oceanul Indian

Cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața, iar câteva zeci sunt date dispărute după naufragiul unui vas care transporta musulmani rohingya refugiați din Myanmar, a anunțat luni paza de coastă din Bangladesh, transmite AFP citată de Agerpres.

"Erau aproape o sută de persoane la bord", a declarat un responsabil al pazei de coastă, Alauddin Nayan.

Din totalul pasagerilor, mai puțin de 40 erau adulți, iar "restul copii", potrivit mărturiilor supraviețuitorilor, a precizat comandantul.

Noul naufragiu s-a produs duminică seară nu departe de localitatea de coastă Galachar, în Golful Bengal, unde etnicii rohingya înfruntă de mai multe săptămâni o mare agitată, pentru a fugi de violențele din Myanmar.

Luni dimineață, au fost găsite 12 corpuri: "Zece copii, o femei în vârstă și un bărbat", potrivit pazei de coastă care a salvat mai mulți supraviețuitori din mare.

Potrivit autorităților din Bangladesh, pasagerii s-ar fi putut să ajungă la țărm în Myanmar, naufragiul având loc nu departe de coatele birmane.

ONU consideră că armata birmană și milițiile budiste desfășoară o epurare etnică împotriva minorității musulmane.

Acuzată că incendiază sate pentru a-i constrânge pe musulmani să fugă, armata birmană a afirmat vineri că vina aparține rebelilor din această etnie. Autoritățile birmane interzic accesul în zona de conflict.

După câteva zile de acalmie, exodul musulmanilor rohingya spre Bangladesh a fost reluat, în principal din cauza lipsei de alimente în vestul Myanmar, unde suferința este "de neimaginat", potrivit ONU.

În fiecare zi, circa 2.000 de membri ai comunității musulmane rohingya fug din statul birmanez Rakhine cu destinația Bangladesh, unde au ajuns deja 515.000 dintre ei din cauza violențelor izbucnite pe 25 august, a informat Organizația Internațională pentru Migrație.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă