Analiză BBC: Cum vor influența, de fapt, alegerile anticipate din Marea Britanie negocierile pentru Brexit

de Roxana Petre

Analiză BBC: Cum vor influența, de fapt, alegerile anticipate din Marea Britanie negocierile pentru Brexit

O victorie în alegerile anticipate i-ar servi premierului britanic Theresa May, pentru că nu ar mai fi un alt scrutin până în 2022, dar și pentru că poate trasa cu ușurință direcția Marii Britanii, în negocierile cu UE pe tema Brexitului, arată BBC News, într-o analiză publicată online. 

„Prin aceste alegeri, vom fi capabili să ne consolidăm poziția în ceea ce privește negocierile cu Uniunea Europeană”, a afirmat Theresa May, pentru BBC Radio 4.

 Dacă va câștiga alegerile, va avea Theresa May o poziție mai puternică pe plan intern?

O victorie ar reduce șansele unei ”rebeliuni” din partea celor care au susținut ca Marea Britanie să rămână în UE, dar și din a celor care pledează pentru un Brexit dur. Cu toate acestea, dacă suporterii care s-au arătat împotriva Brexitului la referendumul de anul trecut vor obține un număr mai mare de locuri în Parlament sau daca Theresa May va obține o majoritate mai mică sau va pierde, situația va fi diferită, notează BBC.


Citește și:  De ce a anunțat Theresa May alegeri anticipate în Marea Britanie. Washington Post răspunde la principalele întrebări iscate de această decizie | ANALIZĂ 

Premierul britanic Theresa May a luat națiunea prin surprindere, marți, când a ajunțat că dorește organizarea de alegeri anticipate în 8 iunie. Cu toate acestea, ea are nevoie de aprobarea a două treimi din Parlament - vot care este, mai degrabă o formalitate. Dacă parlamentarii vor aproba propunerea șefei Executivului, va fi a treia oară în ultimii doi ani când au loc alegeri generale în Marea Britanie, după alegerile parlamentare din 2015 și referendumul pentru ieșirea din Uniunea Europeană, care a avut loc în luna iunie a anului trecut. Într-o analiză, Washington Post răspunde la cele mai importante întrebări privind posibilele alegeri anticipate din 8 iunie.

Pe de altă parte, o majoritate semnificativă în Parlament nu garantează că Theresa May va dobândi o autoritate mai mare în negocierile cu Uniunea Europeană. BBC oferă exemplul lui Alexis Tsipras care, deși a obținut susținerea electoratului, după ce a promis că va scăpa Grecia de măsurile de austeritate, nu a reușit și să schimbe poziția Uniunii Europene.

De fapt, negociatorii europeni ar putea prefera un Guvern cu o majoritate parlamentară puternică, pentru că ar face negocierile mai sigure și ar fi cel mai bun garant că nu vor avea loc complicații de ultim moment, mai precizează sursa citată. 

Prin alegerile anticipate, s-ar putea evita existența presiunilor politice în perioada de tranziție 

Impactul cel mai mare al alegerilor anticipate s-ar putea resimți, însă, asupra viitorului Regatului, după martie 2019, când Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea Europene. Astfel, alegerile din 2020 s-ar fi desfășurat în perioada de tranziție, când Marea Britanie ar fi „pe jumătate în interiorul și pe jumătate în afara” UE.


Citește și:  Harta intereselor în negocierile asupra Brexit. O analiză "Politico" radiografiază obiectivele celor 27 de țări membre UE în tratativele cu Marea Britanie | INFOGRAFICE 

Negocierile pe marginea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană vor debuta în curând. La masa tratativelor se vor aşeza, de o parte, premierul britanic, Theresa May, și secreratul însărcinat cu Brexit-ul, David Davis, iar de cealaltă parte, comisarul european Michel Barnier.

Prin organizarea de alegeri anticipate în iunie 2017, Guvernul se asigură, practic, că va fi mai puțină presiune politică în perioada de tranziție, când Regatul va trebui să facă compromisuri pe teme precum: libertatea de mișcare, bugetul și rolul țării în Curtea Europeană de Justiție. Cu alte cuvinte, până la următoarele alegeri, care vor avea loc în iunie 2022, premierul Marii Britanii va avea doi ani pentru a purta negocieri privind Articolul 50 și alți trei ani pentru a asigura tranziția, înainte să lase alegătorii să decidă dacă a făcut sau nu o treabă bună.

Premierul Theresa May a anunțat că va organiza alegeri anticipate în 8 iunie. Ea și-a motivat, marți, decizia, precizând că Executivul pe care îl conduce are nevoie de un nou mandat, în contextul în care Marea Britanie pentru negocieri tensionate cu Uniunea Europeană asupra condițiilor în care Regatul se poate despărți de blocul comunitar. 

Comentarii

Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2017 - Toate drepturile rezervate