15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialArmata copiilor-kamikaze contra Occidentului

Armata copiilor-kamikaze contra Occidentului

Peshmergas, combatanţi kurzi irakieni care se îndreaptă spre orașul sirian Kobane, pentru a se alătura luptătorilor ce rezistă asediului jihadiştilor, au ajuns în Turcia, după unda verde dată de Ankara sub presiunea americanilor. Dar intrarea în oraş a fost împiedicată joi din cauza violentelor bombardamente ale Statului Islamic asupra Kobane. Publicaţia Foreign Policy, într-un articol intitulat „Copiii Califatului“, dezvăluie că SI organizează o armată de copii-soldaţi, cu care s-ar putea confrunta generaţiile viitoare din Occident.

Statul Islamic a pus în funcţiune un vast sistem, bine organizat, pentru recrutarea copiilor, îndoctrinarea lor cu credinţa extremistă a grupului jihadist şi învăţarea lor cu lupte rudimentare, militanţii pregătindu-se pentru un război îndelungat contra Occidentului şi speră că tinerii războinici formaţi astăzi vor duce ani de lupte. Kate Brennan relevă că aceşti copii recrutaţi sunt menţinuţi în primele rânduri în decapitări şi crucificări publice care au loc la Raqqa, fieful SI în Siria. Ei sunt plătiţi pentru a da informaţii despre persoane considerate fără loialitate sau se pronunţă contra SI şi sunt formaţi pentru a deveni kamikaze, copii din care mulţi abia au 6 ani, dar care sunt transformaţi în soldaţii din viitor ai SI.

Nu există cifre exacte privind modul în care sunt implicaţi numeroşi copii, dar relatări ale refugiaţilor şi dovezi primite de ONU, de grupuri de apărare a drepturilor omului şi de ziarişti, sugerează răspândirea formării şi îndoctrinării militare a copiilor. Copiii-soldaţi nu sunt o noutate în războaie. Zeci de miliţii armate din Africa au folosit băieţi drept combatanţi, în parte pentru că cercetările au demonstrat că tinerii, lipsiţi de conduită morală pot fi antrenaţi să comită acte de cruzime şi de violenţă. Tinerii combatanţi ai SI ar putea constitui o ameninţare deosebit de periculoasă în timp, fiind ţinuţi departe de şcoală şi inoculaţi cu propaganda islamistă extremistă vizând dezumanizarea şi determinarea de a muri pentru credinţa lor. Martori oculari din oraşele irakiene Mossul şi Tal-Afar au declarat anchetatorilor ONU că au văzut copii cu arme şi cu uniformele SI patrulând pe străzi şi arestând localnici. Experţii ONU pentru drepturile omului au „primit rapoarte ce confirmă că tineri de 12-13 ani sunt supuşi formării militare organizată de SI la Mossul“. „Statul Islamic respinge deliberat educarea persoanelor aflate în teritoriile pe care le controlează şi le spală creierele“, declară locotenet-generalul H.R. McMaster, însărcinat cu evaluarea ameninţărilor şi planificarea viitoare a armatei. „Jihadiştii maltratează copii la scară industrială, brutalizează şi dezumanizează sistematic populaţia tânără, ceea ce va reprezenta o problemă asupra mai multor generaţii“.

Capcanele SI

Copiii sunt trimişi adesea în lupte, unde sunt folosiţi drept scuturi umane pe liniile de front şi pentru a furniza transfuzii de sânge pentru forţele SI, potrivit lui Sally Whitman, director executiv al iniţiativei Copii soldaţi Romeo Dallaire, organism ce luptă contra eradicării utilizării copiilor-soldaţi.

În Raqqa, unde sărăcia este dominantă după 3 ani de război, jihadiştii conving părinţii să-şi trimită copiii în taberele de antrenament în schimbul banilor şi uneori, SI cheamă direct copiii în recrutări publice şi apoi le oferă bani pentru a accepta să se antreneze militar. În această provincie există mai multe tabere de antrenament pentru tineri, în care se estimează că există între 250 şi 300 de copii, mulţi răpiţi de SI în Irak şi Siria. În aceste locaţii, copiii sunt învăţaţi cu interpretarea SI a Chariei şi modul de folosire a armelor de foc. Sunt formaţi să decapiteze păpuşi. Un combatant jihadist preciza că „noi considerăm că această generaţie de copii este generaţia califatului, care se va bate cu necredincioşii, americanii şi aliaţii lor“. Recrutarea copiilor online de către SI este un succes şi a atras peste 3.000 de europeni. Trei americani, liceeni din Colorado, au fost capturaţi săptămâna trecută la Frankfurt, Germania, încercând să se alăture SI în Siria. Rapoarte FBI relevă că ei au fost radicalizaţi pe Internet.  

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă