8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAtentatul de pe Manchester Arena. Un bărbat de 23 de ani, arestat...

Atentatul de pe Manchester Arena. Un bărbat de 23 de ani, arestat în apropierea orașului Brighton. Numărul persoanelor reținute a ajuns la 16

Un bărbat de 23 de ani a fost arestat, luni dimineață, în localitatea Shoreham-by-Sea, din apropierea orașului britanic Brighton, în cadrul anchetei privind explozia de pe Manchester Arena, soldată cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 116, dintre care 66 în stare gravă, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Potrivit poliției britanice, bărbatul este bănuit că ar fi plănuit să comită infracțiuni cu caracter terorist. După explozia de lunea trecută, 16 persoane au fost arestate. Două au fost eliberate fără a se formula acuzații împotriva lor, în timp ce 14 rămân în arest pentru a fi interogate.


Citește și: Cine sunt victimele atacului de la Manchester. O britanică, în vârstă de 32 ani, „a murit eroic“ în încercarea de a-și proteja nepoata de explozie

22 de persoane au fost ucise în atacul care a avut loc, luni noapte, la Manchester, la sfârșitului concertului cântăreței americane Ariana Grande. Până acum, autoritățile au identificat 17 dintre ele. Printre ei se află, un cuplu de adolescenți de 17, respectiv 19 ani care își doreau să rămână împreună pentru totdeuna.


 

Tot luni, poliția efectuează percheziții în cartierul Whalley Range din zona metropolitană Manchester și în comitatul Cheshire, la circa 50 de kilometri sud de Liverpool (nord-vestul Angliei).

Ancheta a relevat că Salman Abedi, născut în 1994 la Manchester din părinți libieni care au fugit de regimul lui Muammar Gaddafi, a crescut într-un context familial jihadist. Bomba pe care a folosit-o era o încărcătură explozivă artizanală puternică, echipată cu un detonator sofisticat pe care tânărul kamikaze nu pare să-l fi conceput singur, potrivit unor experți contactați de AFP. În cadrul anchetei au fost arestați și tatăl și frații atacatorului sinucigaș.


Citește și:  Atacatorul sinucigaș de pe Manchester Arena ar fi plănuit atacul de peste un an. În urmă cu câteva luni, ei ar fi fost antrenat de luptători ai grupării Stat Islamic

Salman Abedi, autorul sinucigaș al exploziei care a avut loc, luni, pe Manchester Arena, cauzând moartea a 22 de persoane și rănirea altor 116, ar fi plănuit atacul de peste un an. Totodată, oficiali americani susțin că, în urmă cu câteva luni, el ar fi fost instruit de luptători ai grupării Stat Islamic.


Ministrul de Interne, Amber Rudd, a declarat duminică că este posibil ca unii membri ai rețelei din care făcea parte Salman Abedi să se afle încă în libertate. Sâmbătă, premierul britanic Theresa May a anunțat că nivelul de alertă teroristă a fost readus de la „critic” — ce înseamnă atac iminent — la „grav”, care se traduce prin faptul că un atac este probabil.


Citește și:  Atentatul din Manchester. Istoricul controversat al familiei Abedi. Atacatorul sinucigaș a fost dat afară dintr-o moschee, după ce s-a certat cu un predicator. Sora susține că Salman a vrut să îi răzbune pe copiii uciși de coaliția internațională în Siria

Două persoane care îl cunoșteau pe Salman Abedi din liceu, autorul sinucigaș al exploziei de pe Manchester Arena, soldat cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 116, au sunat la poliție pentru a alerta autoritățile cu privire la viziunile sale extremiste, informează BBC News. Totodată, familia Abedi este cunoscută autorităților, pentru acțiunile întreprinse în Libia.


Poliția este pe urmele unei rețele teroriste, după atacul de la Manchester: Cele nouă arestări sunt semnificative. Frații și tatăl atacatorului sinucigaș, printre cei reținuți. Tatăl atacatorului sinucigaș: Fiul meu se declara împotriva a astfel de acte, pe motiv că nu au justificare religioasă 

Poliția din Marea Britanie investighează o rețea teroristă implicată în atentatul de luni noaptea, de la Manchester Arena, în care au murit 22 de oameni, iar alți 119 au fost răniți, informează BBC News. De asemenea, nouă persoane au fost reținute, între care și frații și tatăl atacatorului sinucigaș.


 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă