20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAvocatul unui fost informator rus, rănit într-un accident bizar. Nikolai Gorokhov s-ar...

Avocatul unui fost informator rus, rănit într-un accident bizar. Nikolai Gorokhov s-ar fi aruncat de la etajul patru al locuinței sale din Moscova

Avocatul rus al familiei informatorului și avocatului Sergei Magnitsky, a fost rănit grav după ce a căzut de la fereastra locuinței sale din Moscova, în timp ce asista instalarea unei căzi de către o echipă de constructori, informează CBS News. Nicio altă persoană nu a mai fost rănită în acest incident. 

Potrivit relatărilor martorilor, Nikolai Gorokhov, 53, s-a aruncat de la etajul patru, ajungând la spital cu răni grave la cap. Gorokhov ar fi trebuit să o reprezinte pe mama lui Sergei Magnitsky, mort într-o închisoare din Rusia, în 2009. Gorokhov a fost transportat la spital cu ajutorul unui elicopter, potrivit publicației Novaya Gazeta. 

"Orice este posibil. Poate fi vorba de un accident de altceva… Avem foarte multe nelămuriri în ceea ce privește acest incident", au declarat surse angajate la firma Hermitage Capital 

Serghei Magnitsky a fost arestat şi întemniţat în 2008, la scurt timp după ce a acuzat mai mulţi oficiali ruşi de participarea la o fraudă de 230 de milioane de dolari. Avocatul în vârstă de 37 de ani a murit după un an în faimoasa închisoare Matrosskaya Tishina din Moscova, din cauza unor afecţiuni netratate. 

Anchetă oficială a susţinut că moartea prizonierului s-a datorat unei insuficiente cardiace, însă o anchetă independenţa cerută de Consiliul pentru drepturile omului de la Kremlin a descoperit că Magnitsky a fost bătut cu bestialitate cu puţin timp înainte să moară.  

Potrivit informaţiilor, Magnitsky a acuzat oficiali din Ministerul rus de Interne şi din domeniul finanţelor că au preluat controlul asupra filialelor companiei Hermitage şi le-au folosit pentru a fraudă statul cu sute de milioane de dolari în restituiri de impozite. Avocatul a susţinut că unii dintre oficialii implicaţi erau aceeaşi cu cei care l-au arestat mai târziu. Ministerul de Interne continuă însă să afirme că Magnitsky şi Browder au fost ei înşişi implicaţi în escrocherii şi fraude fiscale.

Nicio persoană nu a fost pedepsită în legătură cu decesul lui Magnitsky, iar unii dintre cei acuzaţi de el au fost chiar medaliaţi. Singurul acuzat, Dmitri Kratov – un doctor din închisoarea în care a murit avocatul -, a fost achitat în decembrie 2012.

Moartea avocatului a provocat inflamarea relaţilor dintre Moscova şi Washington. La sfârşitul anului trecut, Casă Albă a promulgat aşa-numitul "Magnitsky Act" (ce sancţionează cei aproximativ 60 de oficiali ruşi suspectaţi de implicarea în moartea avocatului, interzicându-le accesul pe teritoriul american şi blocând bunurile deţinute de aceştia în SUA – citeşte documentul aici). Kremlinul a reacţionat prin interzicerea adopţiilor copiilor ruşi de către cetăţeni americani, retrăgându-se totodată din acordul de cooperare cu Statele Unite în domeniul luptei anti-drog şi a criminalităţii.

Hermitage Capital Management este un fond de investiţii şi de administrare a activelor specializat în pieţele ruseşti şi a fost înfiinţat de William Browder şi Edmond Safra în 1996. Compania are sediul central în Guernsey, dar deţine birouri şi în Insulele Cayman şi la Moscova.

Browder a fost un susţinător al preşedintelui Vladimir Puţin, dar în noiembrie 2005 a fost trecut pe o lista neagră a guvernului rus, că "o ameninţare la securitatea naţională", iar accesul în Rusia i-a fost interzis.

Potrivit "The Economist", Browder a fost inclus pe lista neagră a guvernului rus după ce acesta s-a amestecat în fluxul de bani către birocraţi corupţi şi oameni de afaceri complici.

"The New York Times" a relatat în 2008 că, pe parcursul a doi ani, mai mulţi asociaţi şi avocaţi ai lui Browder, precum şi rude ale acestora, au fost victime ale unor agresiuni grave şi jafuri în urmă cărora au dispărut documente. 

Browder, cunoscut odată drept unul dintre investitorii de top din Rusia, are atât cetatanie americană, cât şi britanică.

 

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă