15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCancelarul Germaniei, Angela Merkel: Instituțiile europene trebuie să urmărească cu atenție situația...

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel: Instituțiile europene trebuie să urmărească cu atenție situația din Republica Moldova

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a discutat, la Bruxelles, despre situația din Republica Moldova, apreciind că este necesar ca aceasta să fie urmărită cu atenție de către instituțiile europene, în cadrul unei reuniuni a Partidului Popular European (PPE) ce a avut loc joi la Bruxelles, relatează vineri Radio Chișinău, potrivit Agerpres.

Într-o postare pe o rețea de socializare, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, Maia Sandu, menționează că a discutat cu această ocazie cu Angela Merkel despre problemele Republicii Moldova și despre ce pot face partenerii externi pentru asigurarea parcursului democratic al republicii.

Maia Sandu s-a întâlnit la Bruxelles și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. Acesta a reiterat că așteaptă ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie implementate pe deplin de către autoritățile de la Chișinău.

De asemenea, lidera PAS s-a întâlnit și cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, care s-a arătat îngrijorat de situația din Republica Moldova și în legătură cu declarațiile autorităților de la Chișinău după avizul negativ al Comisiei de la Veneția privind inițiativa schimbării sistemului electoral în Republica Moldova.

 

Comisia de la Veneția a emis un aviz negativ vinerea trecută în privința schimbării sistemului electoral în Republica Moldova, avertizând că proiectul sistemului mixt de alegeri, promovat de democrații și socialiștii moldoveni, nu întrunește consensul larg în societate și comportă numeroase pericole.

Democrații, la originea acestei inițiative care a obținut sprijinul președintelui prorus Igor Dodon, par însă hotărâți să meargă înainte cu proiectul privind trecerea la sistemul mixt.

Premierul moldovean Pavel Filip a îndemnat marți Bruxellesul să nu condiționeze ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene de respectiva problemă, întrucât această asistență este foarte importantă pentru Republica Moldova, fiind destinată strict implementării reformelor, continuării sprijinului bugetar și a relațiilor cu FMI.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă