20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCe ştim despre atacul de la Orly. Un francez de religie musulmană,...

Ce ştim despre atacul de la Orly. Un francez de religie musulmană, cu probleme penale, a furat o armă și a tras asupra polițiștilor

Un bărbat cunoscut de serviciile de poliţie şi de informaţii a atacat sâmbătă dimineaţa o patrulă din cadrul Operaţiunii Sentinelle pe aeroportul Paris Orly.

Agresorul a fost în final împușcat mortal de forțele de ordine. Cazul este anchetat de Parchetul antiterorist din Franța, informează AFP.

Sâmbătă, către ora locală 6.55 (7.55, ora României), un bărbat a deschis focul asupra a trei poliţişti, în timpul unui control rutier, la Garges-lès-Gonesse (Val-d'Oise), la nord de Paris, şi l-a rănit uşor pe unul dintre ei. El a reuşit să fugă.

Ulterior, el a fost reperat la sud de Paris, la aproximativ 30 de kilometri, la Vitry-sur-Seine (Val-de-Marne), unde ”năvăleşte într-un bar şi proferează ameninţări” şi de unde fură vehiculul unei femei, a declarat ministrul de Interne Bruno Le Roux. El se duce după aceea la aeroportul din Orly, situat la aproximativ zece kilometri distanţă.

Către ora locală 8.30 (9.30, ora României), la primul etaj al sălii 1 de la Orly-Sud, el ”încearcă să agreseze o patrulă (din cadrul Operaţiunii) Sentinelle, cu scopul de a-i lua arma unei femei militar” din patrulă, alcătuită din militari ai Forţelor aeriene, a precizat ministrul.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, după ce a îndreptat asupra femeii militar arma cu care a tras la Garges, el a reuşţit să îi ia puşca de asalt de tip Famas, după care a fost împuşcat imediat.

După ce femeia militar a fost ”pusă la pământ” de atacator, cele două colege ale acesteia au ”deschis focul pentru a o proteja” şi a ”proteja întregul public”, a declarat ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian.

O operaţiune de deminare a avut loc, însă niciun exploziv nu a fost găsit asupra lui sau în apropiere.

Acest francez în vârstă de 39 de ani ”este cunoscut de serviciile de poliţie şi informaţii”, a declarat ministrul de Interne Bruno Le Roux. Potrivit primelor elemente, el s-a născut pe 14 februarie 1978 şi legături la Val-d'Oise.

Documentele prezentate poliţiei la Garges-lès-Gonesse sunt cele care au fost găsite asupra bărbatului împuşcat pe aeroport, au precizat surse din cadrul poliţiei. Bărbatul nu avea o fişă S, ci o fişă J, la Fişierul Persoanelor Căutate (FPR). El era, aşadar, căutat de Poliţia Judiciară pentru fapte de jaf armat.

El a fost încarcerat din martie şi până în noiembrie 2016. Cazierul său judiciar cuprinde ”nouă menţiuni” de fapte de drept comun, inclusiv jafuri armate şi trafic de stupefiante.

”Detectat ca radicalizat”, el a fost vizat în 2015 de o percheziţie administrativă, care ”nu a condus nicăieri”, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Sâmbătă la prânz, anchetatorii i-au plasat în arest preventiv pe tatăl şi fratele său, audiaţi în vederea întocmirii profilului acestuia.

Secţia antiteroristă a Parchetului Parisului s-a sesizat în anchetă, încredinţată Secţiei antiteroriste a Brigăzii Criminale (SAT), Subdirecţia antiteroristă (SDAT), din cadrul Poliţiei Judiciare şi Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI).

Aproape 3.000 de persoane au fost evacuate din terminalul Sud de la Orly sau au fost blocate în terminalul Vest, învecinat. Orly-Ouest, unde traficul a fost întrerupt după agresiune, a fost redeschis sâmbătă către prânz, însă cel Orly-Sud rămânea închis parţial.

Traficul aerian este întrerupt de la ora locală 8.50 (9.50, ora României), iar zborurile erau suspendate în ambele terminale de la Orly, potrivit Direcţiei Generale a Aviaţiei Civile (DGAC) şi Aéroports de Paris (ADP).

Celule de criză au fost create, cu scopul de a primi călători la orly, dar şi la Roissy-Charles-de-Gaulle, unde 28 cu destinaţia Orly au fost redirecţionate sâmbătă dimineaţa, potrivit unei surse de la prefectură.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă