6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCoaliția Jamaica. Conservatorii conduși de Merkel ar putea colabora cu liberalii si...

Coaliția Jamaica. Conservatorii conduși de Merkel ar putea colabora cu liberalii si cu verzii, după ce social-democrații au anunțat că vor face opoziție

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică din Germania o vor determina pe Merkel să pună bazele unei colaborări la nivel federal între conservatori, liberali şi verzi, scrie Agerpres, citând agenţia EFE. Colaborarea se va numi "Coaliția Jamaica", numele venind de la faptul că steagul Jamaicăi, o ţară din Caraibe, are culorile negru, galben şi verde, reprezentative în mod tradiţional în cazul spectrului politic german pentru cele trei formaţiuni amintite: negru, pentru blocul conservator al cancelarului Angela Merkel, galben, pentru liberalii din FDP, şi verde, pentru ecologişti.

O astfel de coaliţie guvernamentală ar întruni, potrivit estimărilor de după vot, circa 52,6% din voturi şi ar fi singură opţiune viabilă, dacă este eliminată definitiv varianta reeditării marii coaliţii dintre social-democraţi (SPD) şi conservatori, care ar totaliza aproximativ 53,7% din voturi.

Angela Merkel, care a respins orice cooperare atât cu stânga radicală şi cu extremă dreapta, a recunoscut duminică seară pe canalul public ARD că există "matematic două opţiuni".

Ea consideră că opţiunea SPD nu este total exclusă, în ciuda faptului că este respinsă de formă categorică de candidatul social-democrat, Martin Schulz.

"Germania are nevoie de un guvern stabil", s-a limitat să spună cancelarul, care a exclus de asemenea un guvern minoritar şi a sfătuit celelalte formaţiuni să lase să treacă mai multe ore înainte de a lua decizii.

Majoritatea analiştilor şi politologilor au fost de acord, în perioada campaniei electorale, că o coaliţie Jamaica – testată până acum doar la nivel regional – va fi fi dificil de legat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă