Comisia Europeană: Negocierile privind Brexitul nu vor începe mai devreme de mijlocul lui iunie

de Roxana Petre

Comisia Europeană: Negocierile privind Brexitul nu vor începe mai devreme de mijlocul lui iunie

Negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu vor începe „mai devreme de mijlocul lui iunie", potrivit negociatorului-șef al UE, Michel Barnier, informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit unui document al Comisiei Europene, până la 22 mai, europenii trebuie să-și finalizeze pregătirile pentru negocierile cu Londra, însă, „ținând cont de convocarea, la 8 iunie, de alegeri legislative în Marea Britanie, ele nu vor fi lansate mai devreme de mijlocul lunii iunie”.

Michel Barnier, care va negocia în numelor Celor 27, speră că „climatul de politică internă în Marea Britanie va fi mai favorabil unui acord” după scrutin, arată un procesul-verbal al unei reuniuni a executivului european desfășurate la începutul lui mai. Potrivit lui Barnier, chestiunea „reglementării financiare”, adică a achitării de către Londra a tuturor angajamentelor financiare asumate în cadrul UE, „va fi, fără îndoială, una din cele mai dificile ale negocierii”.

„Or, dacă nu se va ajunge la un acord asupra acestui punct, el estimează că riscul absenței un acord privind retragerea ordonată a Regatului Unit ar deveni real, întrucât niciunul din cele 27 de state membre nu vrea să contribuie suplimentar la cadrul financiar multianual actual și nici să primească mai puțin pentru proiectele finanțate de acest cadru”, este consemnat în procesul-verbal.

Un acord privind o „metodologie clară” pentru calcularea acestei sume — evaluată deocamdată de europeni la circa 60 miliarde de euro — va trebui găsit în prima fază a negocierilor. Tot atunci ar trebui convenite acorduri pe alte două subiecte: soarta după Brexit a expatriaților europeni în Marea Britanie și problema frontierei irlandeze.

Potrivit Bruxelles-ului, acordurile asupra celor trei puncte sunt imperativ necesare pentru declanșarea „etapei a doua” a negocierilor, care se va referi la „cadrul relațiilor viitoare între Uniune și Regatul Unit”, în special pentru schițarea acordului de liber schimb post-Brexit și instituirea de „dispoziții tranzitorii”.

Michel Barnier a detaliat în cursul reuniunii calendarul previzionat: un acord privind prima fază între octombrie și decembrie 2017, apoi lansarea celei de-a doua etape, între decembrie 2017 și primăvara lui 2018, urmată de finalizarea acordului de retragere către octombrie 2018.

Comentarii

Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2017 - Toate drepturile rezervate