23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialComunitatea internațională cere Statelor Unite să ia măsuri împotriva extremiștilor, după violențele...

Comunitatea internațională cere Statelor Unite să ia măsuri împotriva extremiștilor, după violențele din Charlottesville

Premierul britanic Theresa May l-a criticat indirect pe președintele american Donald Trump, miercuri, precizând că nu există nicio echivalenţă între fascişti şi cei care se opun acestora. Precizarea vine în contextul în care liderul de la Casa Albă a condamnat ambele tabere ale protestelor violente din statul Virginia, informează BBC, citat de Mediafax. Totodată, au avut reacții și mai mulți experți ONU, cât și cei doi foști președinți americani George H.W Bush și fiul său George W. Bush.

 

„Nu există nicio echivalenţă, nu văd nici echivalenţă între cei care propagă viziuni fasciste şi cei care se opun acestora şi cred că este important ca toţi cei aflaţi în poziţii de responsabilitate să condamne viziunile de extremă dreaptă, oriunde le auzim. După cum am clarificat la sfârşitul săptămânii de după scenele îngrozitoare pe care le-am văzut în Charlottesville, detest în mod categoric rasismul, ura şi violenţa pe care le-am văzut aplicate de aceste grupuri. Marea Britanie a luat măsuri pentru a interzice grupurile de extremă dreaptă în ţară", a spus Theresa May, comentând declaraţiile preşedintelui american.



 

 

Și politicianul german Martin Schulz, candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) la postul de cancelar la alegerile legislative din septembrie, susține că guvernele nu pot câștiga lupta împotriva urii, rasismului și antisemitismului decât prin respingerea unor asemenea ideologii și a disponibilității de a recurge la violență.

„Trivializarea violenței naziste prin enunțurile confuze ale lui Donald Trump este extrem de periculoasă. Nu trebuie să tolerăm monstruozitățile care ies pe gura președintelui", a spus Schulz într-un interviu acordat grupului de presă RND.

Un alt membru proeminent al SPD, ministrul justiției Heiko Maas, a condamnat comentariile președintelui american, precizând că nimeni nu ar trebui să minimalizeze antisemitismul sau rasismul neonazist, amintește Reuters.



 

 

 Totodată, un grup de experți ai Națiunilor Unite s-au declarat „indignați” de violențele din orașul american Charlottesville și le-a cerut autorităților de la Washington să ancheteze și pună sub acuzare autorii infracțiunilor motivate de ură rasială, potrivit DPA, informează Agerpres.

 

Cei trei experți spun că evenimentele de la mitingul naționaliștilor albi sunt „cele mai recente exemple ale rasismului în creștere, discriminării rasiale, afrofobiei, violenței rasiale și xenofobiei observate în demonstrații desfășurate în Statele Unite”.

Experții sunt Mutuma Ruteere, raportor special pentru forme contemporane de rasism, Sabelo Gumedze, președinte al grupului de lucru privind persoanele de origine africană, și Anastasia Crickley, președinte al comitetului pentru eliminarea discriminării rasiale.


 

 

 

 

 

La rândul lor, cei doi foști președinți americani George H.W Bush și fiul său George W. Bush au cerut, miercuri, Statelor Unite să „respingă rasismul, antisemitismul și ura în toate formele sale" după violențele de sâmbătă de la Charlottesville.

„În timp ce rugăciunile noastre merg către Charlottesville, ne reamintim adevărurile fundamentale scrise de cel mai proeminent cetățean al acestui oraș (Thomas Jefferson) în Declarația de Independență: 'suntem cu toții creați egali și înzestrați de Creatorul nostru cu drepturi inalienabile. Stim că aceste adevăruri sunt eterne pentru că suntem martorii decenței și măreției țării noastre", au scris cei doi foști președinți Bush, într-un scurt comunicat.


Marţi, preşedintele american Donald Trump a declarat că sunt de condamnat ambele tabere ale protestelor violente din oraşul Charlottesville, statul Virginia, în urmă cărora o persoană a murit şi mai multe au fost rănite, considerând că ambele părţi au greşit.

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă