12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi ceceni refugiați în Franța sunt judecați, după cinci ani, pentru uciderea...

Doi ceceni refugiați în Franța sunt judecați, după cinci ani, pentru uciderea unui om de afaceri rus

Procesul intentat celor doi bărbaţi de origine cecenă acuzaţi de asasinarea unui om de afaceri rus a început luni, la Paris, după câteva săptămâni de la arestarea în Turcia a unui individ prezentat drept comanditarul omorului, informează AFP citată de Agerpres.

Venit în Franţa pentru o tranzacţie imobiliară pe Coasta de Azur, la Nisa, Mihail Lanin a murit în 4 martie 2011, la Villepinte, în regiunea pariziană. Doi indivizi, veniţi să-l primească la coborârea sa din avion, l-au condus într-o fundătură, unde a fost ucis prin împuşcare. Însoţitoarea sa, care a primit de asemenea un glonţ în cap, a supravieţuit. 

Anchetatorii i-au identificat pe cei doi bărbaţi care veniseră să-l caute pe Lanin la aeroportul parizian dun Roissy Charles-de-Gaulle. Originari din Cecenia, Yazid Arsaliev şi Ruslan Bersanov sunt în prezent în vârstă de 26 şi, respectiv, 28 de ani. 

Ei recunosc că au dus cuplul la Villepinte, dar contestă orice implicare în asasinarea omului de afaceri rus. Pe unul dintre tuburile de cartuşe găsite la locul crimei a fost identificat însă ADN-ul lui Bersanov. Complicele său susţine că nu a făcut decât să conducă maşina pentru 200 de euro. 

Ancheta asupra acestui asasinat pe fonduul criminalităţii organizate a permis identificarea unui individ suspectat că ar fi comanditarul lui: Valid Lurakhmaev. Aflat sub incidenţa unui mandat de arestare internaţional emis de autorităţile ruse, el este obiectul unui mandat de căutare în ancheta privind asasinarea lui Mihail Lanin. 

În prima zi a procesului, unul dintre avocaţii lui Bersanov a cerut informaţii suplimentare care ar putea antrena amânarea procesului. Făcând cercetări pe internet, avocatul Henri de Beauregarde a descoperit articole din presă de la sfârşitul lunii aprilie potrivit cărora Valid Lurahmaev, căutat şi în alte dosare de omucidere în Ucraina şi în Anglia, a fost arestat în Turcia. ‘Ne-ar fi greu să ne privăm de posibilitatea de a verifica’, a pledat avocatul. 

În urma acestei cereri, instanţa a decis să-şi amâne pronunţarea pentru a ţine cont de eventuale elemente noi care ar apărea în cursul audierii. 

Cei doi acuzaţi, sosiţi în Franţa în urmă cu 10 ani şi a căror copilărie a fost marcată de războiul din Cecenia, au statut de refugiaţi politici. 

Procesul lor este prevăzut să continue vineri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă